foto: SD / facebook

Ponosna naslednica ZKS z imenom Socialni demokrati je včeraj poskrbela za še en medijski spektakel. Na slovenski kulturni praznik se je predsednica stranke Tanja Fajon v družbi Dejana Prešička (nekdanjega ministra za kulturo) ter Marka Koprivca oglasila pri Prešernovem spomeniku sredi Ljubljane. 

Kot je razvidno z njihove objave na twitterju, so pred spomenikom pustili majhen spomin:

Po mnenju nekaterih pa je bila delegacija SD precej pozabljiva, saj se je trojica pozabila umakniti ritensko in se pokloniti, tako kot so to storili pri spomeniku Borisa Kidriča. No, nesporazum je bil hitro rešen, saj smo poslali na sedež Socialnih demokratov vprašanje. Odgovor je prišel zelo hitro:

“Spoštovani, zahvaljujemo se vam za vprašanje, ki kaže na zanimanje za dogajanje v naši najstarejši stranki. Kot veste, izredno cenimo dr. Franceta Prešerna, saj so naši slavni predhodniki sedmo kitico njegove Zdravljice že na ustanovnem sestanku v Čebinah določili za slovensko himno, leta 1989 je tudi uradno postala slovenska himna, ko so delegati ZKS pripomogli k sprejemu amandmajev k ustavi. Po Prešernu se je imenovala tudi ena od največjih partizanskih brigad. Vendar pa je potrebno vseeno upoštevati, da je dr. Prešeren deloval še v 19. stoletju, ko smo bili Slovenci šele ljudstvo. Narod smo postali šele v času NOB, k čemur je pomembno pripomogel tudi prvi slovenski premier Boris Kidrič. Ker menimo, da mora novi premier po volitvah letos postati človek takšnega kova, kot je on, smo se mu tudi poklonili, medtem ko smo pred Prešernovim spomenikom pustili zgolj cvetje. Tako da ste lahko brez skrbi, vse je bilo v skladu s protokolom.”

Na koncu pa se je tistemu, ki nam je poslal odgovor, malce zatipkalo, saj nas je pozdravil z malce spremenjeno parolo: “Smrt fašizmu, slabo gre narodu.”

Sicer pa, fotografije s poklona Kidriču ne lažejo:

Glede na to, da se namerava znotraj SD angažirati tudi vnuk Edvarda Kardelja, tj. nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes, bo zanimivo opazovati, ali bo v času pred volitvami sledil tudi kakšen podoben poklon Kradelju, pardon, Kardelju.

Franciša Ivanovič Prešernov