foto: Epa / Robin Van Lonkhujisen / STA

Čeprav je do naslednjega Eurosonga še daleč – zadnji je bil pred komaj nekaj meseci – se po kuloarjih že šepeta o tem, da je zmagovalna država naslednje leto Švedska. Pa ne samo zato, ker je letos zmagala italijanska skupina s švedskim imenom. 

Zakaj? Po navedbah zanesljivih virov Švedska tokrat ne bo izbirala svojega izvajalca, ki jo bo predstavljal na Eurosongu, pač pa bo tja poslala – Greto Thumberg. Iz švedskih glasbenih logov namreč sporočajo, da bi bilo to okoljsko najmanj obremenjujoče, saj bi prihranili stroške elektrike za izbor popevke, Greta pa bi lahko do Italije priplula kar s čolnom okoli Evrope, na pot pa naj bi se odpravila že kmalu po novem letu.

A glavni razlog za to, da bi Švedska na Eurosong 2022 delegirala Greto, tiči v njenem nedavnem nastopu, ki je izzval veliko navdušenje. Poznavalci menijo, da bi lahko Greta preko televotinga dobila rekordno število glasov iz evropskih držav, pa tudi žirije bi jo zelo dobro ocenile, saj ima vrhunski pevski talent:

Nad nastopom Grete so zelo navdušeni tudi njeni nekoliko ostareli rojaki iz skupine Abba, ki ima tudi za seboj zmago na Eurosongu. “Če nam uspe narediti še kakšno turnejo, vzamemo Greto s seboj. Bojim pa se, da bomo v tem primeru morali uporabiti brezogljični način prevoza,” so sporočili.

Se pa postavlja tudi vprašanje, ali bi v tem primeru ostale države sploh hotele tekmovati ali bi poslale v ogenj bolj revialne in ekscentrične izvajalce. Med možnimi slovenskimi kandidati za nastop bi lahko bil Werner z novo predelavo nekdanje uspešnice Fredija Milerja “Vedno si sanjala njega”.

Sven Johannson