foto: STA / Xinhua

Nekateri mediji poročajo, da se utegne na bojišču v Ukrajini marsikaj spremeniti v prid Rusije. Putinova vojska je namreč začela uporabljati legendarno orožje MPL-50. 

Čeprav gre za orožje, ki velja za strogo individualno uporabo in nima daljinskega dosega, naši viri opozarjajo, da bi zaradi svoje tradicionalne vloge lahko postalo uničujoče ne samo za ukrajinsko vojsko, pač pa tudi za ves Zahod, ki se tega orožja bolj boji kot jedrskih izstrelkov.

Gre sicer za smrtonosno orožje, ki pa ima v Rusiji kultni status. Vendar pa ni znano, v katerih bitkah naj bi se ga Rusi posluževali. Spomnimo: pred tedni je vodja ruskih plačancev skupine Wagner Jevgenij Prigožin obtožil nekatere uradnike, da njegovim borcem namerno odrekajo strelivo. Prav pomanjkanje klasičnega streliva je tudi pripomoglo k spremembi taktike, ki je dobesedno šokirala tudi oblasti v Kijevu.

Kot pojasnjujejo na ruskem obrambnem ministrstvu, gre sicer za izjemno učinkovito orožje, za katero pa strelivo niti ni potrebno. Gre za nadaljevanje tradicije fizičnega boja mož na moža, kar je znano še iz časov pred iznajdbo strelnega orožja. Prav to pa naj bi zvezo Nato spravilo v precej hudo zadrego, češ tam znajo samo še na gumbe pritiskati. “Ročno delo jim ne diši,” so prepričani v Kremlju. Zato pričakujejo, da bo že prvega maja v Kijevu slavnostna prvomajska parada z ruskimi zastavami, saj je uporaba novega orožja pomembna ruska prednost.

Da ne bo dvoma, kako izgleda to orožje, objavljamo videoposnetek:

Vendar pa po naših informacijah vse le ni tako idilično. Uporaba tega orožja naj bi zmedla čečenske borce, s fronte pa so dezertirali sicer redki črnogorski prostovoljci, ki se borijo za Rusijo. “Navadne šleve, še žličk za kavo se nočejo dotakniti, zdaj pa so pobegnili iz vojske, kot da jim mi, Rusi, nikoli nismo financirali turizma ob Jadranskem morju,” se je pridušal neki ruski oficir. Je pa Črna gora že napovedala uvedbo ostrih sankcij proti Rusiji prav zaradi uporabe tega orožja.

Poroča: Arkadij Rodionovič Lopatin, dopisnik iz Moskve