foto: STA

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač se je uvrstila med 10 finalistov za nagrado Kofi Annan NextGen Democracy Prize, ki jo Fundacija Kofija Annana mladim aktivistom med drugim podeljuje za izjemno intelektualno vodenje pri zagovarjanju, promociji ali obnavljanju demokracije, je minule dni poročala STA.

Kot so objavili, je Nika Kovač zagovornica človekovih pravic in demokracije. Spomnili so, da se je izobraževala na področju socialne in kulturne antropologije in da je oborožena s tem znanjem ustanovila raziskovalni Inštitut 8. marec, ki se osredotoča na obravnavanje socialne in ekonomske neenakosti. Navedli so še, da je koordinirala odmevne kampanje, med njimi za enakopravnost skupnosti LGBT, brezplačna šolska kosila in zaščito vodnih virov.

Kovač je v odzivu podčrtala, da si dosežek deli z vsemi, ki so si v zadnjih letih prizadevali zgraditi pravičnejšo družbo.

No, naš vir pa je sporočil, da je medtem Nika Kovač že izpadla iz vrst favoritov za prejem te nagrade, ki je poimenovana po Kofiju Annanu, nekdanjemu generalnemu sekretarju OZN. Krožita pa dve teoriji o tem, zakaj je Nika Kovač ostala brez nagrade.

Po prvi različici, ki jo širijo zlasti nevladne organizacije, naj bi bil kriv Janez Janša, no pa tudi novopečeni član SDS Franc Kangler. Slednji naj bi pred leti, ko je bil še župan Maribora, užalil Annanovo domovino, ko je napačno reagiral na odgovor prav tako nekdanjega župana Pirana Petra Bossmana, kje se je rodil. Peter Bosssman in Kofi Annan sta namreč rojaka iz Gane.

Po drugi različici pa naj bi se Nika Kovač že pred petimi leti, malo pred Annanovo smrtjo, mudila pri njem na obisku. Ko so ji sporočili “Kofi vas čaka”, je odgovorila, da pije zgolj čaj. Tako je njeno srečanje propadlo, vendar naj bi to fundaciji zamolčala, podatek o tem pa so odkrili šele včeraj.

Nikolaj Kovačič