Foto: STA, DPA, Epa, Eric McCowat / Wikipedia

Britanci imajo hude težave z dobavo goriva, menda zaradi kombinacije brexita in epidemije covid19, kar je sprožilo pomanjkanje prevoznih sredstev za naftne derivate. Zato so morali v zadnjem času zapreti marsikatero bencinsko črpalko. 

Za zdaj ni jasno, kdaj bo dostava naftnih derivatov spet normalna, menda pa naj bi pri tem pomagali tudi vojaki.

Je pa britanski premier Boris Johnson glede ukrepov spregovoril tudi na včerajšnji tiskovni konferenci. Takole je dejal: “Kot veste, so tudi v nekdanji Jugoslaviji nekdaj imeli železno damo, tako kot pri nas. Mi smo imeli Margaret Thatcher, oni so imeli Milko Planinc, ki ne bi mogla postati premierka, dokler je bil živ maršal Tito. Torej, ob morebitni nevarnosti naftnega kolapsa bomo uporabili njen recept: bencinske bone in sistem par-nepar.”

Na vprašanje, ali bodo potem sledile tudi redukcije električne energije, premier Johnson odgovarja: “Pa saj nismo v socializmu. Še vedno imamo kraljevino! Socializem ne glede na to, kaj mislimo početi z naftnimi derivati nima mesta pri nas. Ni moja intimna opcija. Niti laburist Tony Blair ga ni uvedel. On je prisegal na tretjo pot.”

Lord Joseph Broze, dopisnik iz Londona