foto: Pixabay

Ljubitelji slikarske umetnosti so bili zgroženi, ko so podnebni aktivisti s paradižnikovo juho polili Sončnice nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha. V znak maščevanja so pri Dovru v Severno morje zlili tri sode nafte, poroča Der Postillon.

»Na, pa imajo zdaj ti nadlegovalci umetnosti!« vzklikne oboževalec Van Gogha Oscar Shaw, medtem ko zliva umazano nafto v morje. »Če poškodujejo mojstrovino našega ljubljenega Vincenta, potem uničujemo tisto, kar imajo ti podnebni aktivisti najraje: okolje!«

Okoli Shawa se sliši aplavz, ko voda postane umazano rjava. Soborec sporoča: »To je le malo za poskus. Imamo tudi kup gum in ni nas strah, da bi jih prižgali, če se ti nesmiselni napadi na največjega slikarja vseh časov ne ustavijo. Oko za oko! Zob za zob!«

Dejstvo, da je Van Goghova slika Sončnice med kontroverzno akcijo v londonski Narodni galeriji ostala nedotaknjena, umetniškim aktivistom ni pomembno. »Nismo krivi, da ti okoljevarstveniki svojega tako dragocenega Severnega morja niso zaščitili niti s steklom,« je dejal Shaw. Nato se je s tovariši prilepil na pomol, ne da bi natančno vedel, ali bi jih kdo želel rešiti.

Obstaja bojazen, da oboževalci Van Gogha niso edini, ki so nasprotovali okoljevarstvenikom. Protiukrepe je napovedalo tudi Svetovno združenje ljubiteljev paradižnikove juhe.

P. Z.