foto: STA / DPA

Voditelj levičarske SPD Olaf Scholz, ki je s svojo stranko po nekaterih podatkih dosegel tesno večino na zveznih volitvah v Nemčiji, bo, kot kaže, postal novi nemški kancler, če mu bo uspelo doseči dogovor z Zelenimi, liberalci in tudi tremi poslanci skrajnih levičarjev, ki so se prebili v parlament.

In kakšen je njegov program za Nemčijo in Evropo? »Če smo pred 80 leti doživljali vzpon t. i. tretjega rajha, ki ga je osnoval Adolf Hitler, moramo danes misliti na to, na kar nas opozarjajo trendi v svetu, namreč gibanje BLM. Osnovati moramo peti rajh, kjer bodo vloge v primerjavi s tretjim rajhom zamenjane. Priseljencem, zlasti muslimanskim, je treba dati več pravic, potrebno je poskrbeti za to, da bo sodobna Nemčija kulturno in narodnostno mešana,« je za naš portal sporočil najverjetnejši kancler Scholz.

In kako gleda na to, če bi se katera od morebitnih koalicijskih strank izmaknila? »Uporabili bomo slovenski recept in ustvarili svojega Cirila Pucka,« je dejal. Ob tem je dodal, da se veseli sodelovanja z bodočo slovensko premierko Tanjo Fajon. »Pri vas v Sloveniji ste govorili o francosko-nemškem vlaku. Zdaj bo drugače – po brexitu bo Nemčija spet glavna. Francozi se nam lahko pridružijo v projektu nove Evrope. Merklova nam je sicer pri tem nekoliko pomagala, a ni vedela, kaj dela. Nova Evropa bo nastajala v svojem geografskem središču, v Nemčiji torej,« je dejal. Po njegovo bo Slovenija lahko imela ustrezno vlogo, če bo dobila pravo vlado.

“To, kar se je zgodilo leta 2001, da je ob deseti obletnici vaše osamosvojitve vašo državo obiskal tedanji socialdemokratski kancler Schröder, se ne bo zgodilo nikdar več. Mi se bomo zavzeli za obnovitev Jugoslavije,” je še dejal.

Za komentar smo povprašali tudi Zvezo združenj borcev za vrednote NOB, češ kaj menijo o morebitni obnovitvi tretjega rajha, vendar za zdaj ni bilo odgovora.

Jožko Peršin – Joki