foto: STA, montaža Demokracija

Včeraj so mediji poročali o šokantnem odstopu britanske premierke Liz Truss. Komaj mesec dni je vodila vlado, bila je zadnja od britanskih premierjev, ki so dobili blagoslov kraljice Elizabete. Slednja ji je dala potrditev tri dni pred svojo smrtjo. 

No, vir iz britanske vlade pa nam je sinoči sporočil, kaj se je v resnici zgodilo in zakaj je britanska premierka odstopila. Neposreden  povod za njen odstop je dal namreč – nihče drug kot slovenski minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Slednji je pred dnevi namreč v oddaji Odmevi označil Španijo in Portugalsko za otoški državi, ki se razlikujeta od celinskih držav Evrope. Britansko veleposlaništvo v Ljubljani je posnetek takoj opremilo z angleškimi podnapisi in poslalo v London. Še isti večer je Liz Truss ob ogledu posnetka vzrojila, češ kako lahko nek minister iz Slovenije pozabi, da je tudi Velika Britanija otoška država. Češ, niso nas omenili, torej nas smatrajo za celinsko državo.

Že naslednji dan pa se je zgodila najbolj razburljiva seja britanske vlade po smrti kraljice Elizabete. Liz Truss naj bi namreč popenila. Magnetogram navaja naslednje besede: “Ne morem verjeti, komaj smo pokopali kraljico, že je naša država, ves britanski commonwealth vreden manj kot smet! Nekdaj so nas poznali kot kolonialno državo, sedaj pa smo navaden k***c od ovce! Ne morem voditi države, ki je ponosno izstopila iz EU, sedaj pa je niti tak pikzigmer, kot je tisti očalar iz Slovenije Mr. Khaan, ne  pozna! To je nedopustno, ne grem se več! Ne morem voditi vlade take države, izgubili smo vso prepoznavnost. Lahko je Slovencem, ki se niti ne sekirajo, če jih zamešajo s Slovaki. Ne moremo jih pri tem posnemati. Oni so nula od nule, mi pa smo imperialisti. Naši očetje so Titeju vrnili celo vojne ujetnike, oni pa ne vedo, kdo smo! To ni več normalno! Prevzemam vso odgovornost, ker je Velika Britanija postala nevidna in nepomembna. Dovolj imam vsega! Odstopam nepreklicno! Če je kdo mislil, da bom novodobna železna lady, naj pač sam prevzame odgovornost za take misli. Zaradi mene lahko tudi princ umazani Harry takoj postane kralj, jaz odhajam iz politike! Amen!”

Za zdaj še ni znano, kako so se na njen nastop odzvali v slovenski vladi. Neuradno naj bi tudi Matjaž Han ponudil odstop in predlagal prevzem Petrola s strani družbe BP. Španija in Portugalska pa zaenkrat še nista protestirali. Neuradno pa je eden od članov španske kraljeve družine izrazil začudenje, kako to, da gospod Han za Španijo smatra samo Kanarske otoke, da nima morda možganov v velikosti kanarčka.

Betty Srutt