foto: twitter, Freepik

Zaradi novih ekoloških normativov naj bi več avtomobilskih proizvajalcev prenehalo s proizvodnjo manjših modelov, kot je denimo VW Polo. Razlog je v tem, da naj bi se prav ti modeli zaradi novih normativov zelo podražili, v povprečju za kar pet tisoč evrov. 

Očitno pa so vendarle našli rešitev. Prvi mož koncerna Volkswagen Thomas Schafer je sporočil, da bo koncern ohranil proizvodnjo najbolj prepoznavnih modelov, ki so tako rekoč ikona znamke. Zaradi nenavadne ideje so namreč našli rešitev, ki je zadovoljila zahtevne uradnike iz Bruslja, ki želijo v kar najkrajšem času prepovedati prodajo vseh avtomobilov na tradicionalni pogon, torej z motorji za notranje izgorevanje.

In za kaj gre? Spremenjen sistem vžiganja avtomobilov s ključem naj bi spremenil kemične procese v motorju in omogočil veliko čistejši izpuh, nam je uspelo izvedeti. To pa tudi pomeni, da do napovedane podražitve malih modelov ali celo njihove ukinitve ne bo prišlo, kar pomeni, da tudi potrošniki ne bodo oškodovani in bodo lahko tudi v prihodnjih letih lahko naročevali modele, kot so volkswagen polo, ford fiesta in podobno. Omenjeno tehnološko rešitev naj bi sedaj uporabljalo več avtomobilskih koncernov.

In kako so to dosegli? Naš vir pravi, da so sprejeli poseben kompromis, ki bo sicer pomenil povečanje obsega avtomobilskih ključev, katerih kovinski del bo precej daljši in iz posebne zlitine, slednja pa bo ob pomoči elektrike razgrajevala škodljive snovi v motorju. Patent za to pa naj bi omogočil kar varnostnik Inštituta 8. marec. “Ko smo ga pred kakšnim tednom dni videli na fotografiji, da ima nekaj okoli vratu, smo tudi mi mislili, da ima nož. Vendar se je izkazalo, da gre za model avtomobilskih ključev, kar nam je dalo odlično idejo,” je pojasnil vir iz koncerna Ford. Vendar obstaja tudi težava: “Pri osebah, ki so delale izpit za avto devetkrat in še več, je takšen avtomobilski ključ tudi izgovor za obračun z ocenjevalcem na izpitu, pa tudi prometni policisti bodo bolj ogroženi. Prevelika telesna teža in posledično prevelik ogljični odtis lahko zmanjša učinkovitost novega sistema ključa vse do 50%.”

So pa reagirali tudi v Zastavi iz Kragujevca, od koder je prišel protest: “Takšen sistem smo pri nas uporabljali že v 60ih letih, ko smo fičke vžigali s pomočjo pipca, zdaj bodo pa zahodnjaki izumljali toplo vodo!”

Pepi Bohorc