foto: Mravljišče

V teh dneh so nekateri slovenski spletni mediji objavili potrdilo sarajevske pravne fakultete o tem, da je Branko Masleša diplomiran pravnik in da ni nobenega dvoma o njegovi izobrazni. 

Seveda se potrdilo navezuje na diplomo iz leta 1975, torej še iz časa SFRJ. Glede na to, da je bilo izdano še v SR Bosni in Hercegovini, torej v naši bratski republiki, preseneča dejstvo, da je oblika diplome vsaj glede na font črk tako zelo sodobna, da je spravila v zadrego tudi sodobne računalničarje. A potrdilo je potrdilo, ne glede na to, ali je Branko Masleša zagovarjal diplomsko nalogo ali ne.

Je pa objava diplome oz. potrdila sprožila veliko navdušenja v vrstah Socialistične internacionale. Kot so sporočili, so navdušeni, ker lahko končno potrdijo, da je jugoslovanski socializem možno znova obuditi. “Potrdilo o Masleševi diplomi ima namreč sodobne fonte, nazivi pa so iz tistega časa. To pomeni, da socializem nikoli ni propadel. Še več, povsem skladen je s sodobnostjo. Tudi v Venezueli danes izdajajo podobna potrdila. Nihče ne more torej reči, da je Titov socializem preteklost,” je za naš portal dejal generalni sekretar Socialistične internacionale Luis Ayala.

Ali torej obstaja upanje, da bi lahko obnovili jugoslovanski socializem? “Zagotovo. Tito še ni odpisan. Čeprav je od razpada Jugoslavije minilo že trideset let, nikoli nismo opustili upanja, da nekdanja država še kdaj zaživi. V vaši državi je dovolj velik kadrovski nabor ljudi, ki bi lahko Slovenijo pripeljali v objem nove Jugoslovanske socialistične unije,” nam je povedal.

Kaj pa Branko Masleša in njegova diploma? “V državi bratstva enotnosti to ne pomeni nič. Čudno je, da ne poznate verzov enega vaših glasbenih izvajalcev: ‘Kaj pomenijo diplome, svet drugače se vrti, danes najbolje živijo izučeni lopovi…'”

Franko Putreša