Meghan bi bila rada predsednica britanske federacije, trdijo naši viri. (foto: Flickr / Wikipedia)

Po velikem referendumu o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije se očitno obeta še en zgodovinski plebiscit za Britance. Izrekli naj bi se namreč o tem, ali si še naprej želijo kraljevino ali naj se Združeno kraljestvo preoblikuje v Združeno britansko federacijo (ang. United British Federation – UBF). 

K takšnemu referendumu naj bi se nagibalo vse več Britancev, razlog pa je v tem, da že ostarela kraljica Elizabeta praktično nima naslednika, ki bi bil pripravljen prevzeti kraljevske dolžnosti. Po vsej verjetnosti bo pri nasledstvu preskočila svojega najstarejšega sina, že nekoliko kompromitiranega sina Charlesa, ki ni več rosno mlad, naslednji v vrsti pa naj bi bil njegov sin in Elizabetin vnuk princ William. Za slednjega pa ni znano, ali bo sploh želel sprejeti krono – govorice o tem, da se bo kroni odpovedal tudi on, so čedalje glasnejše.

Vendar naj bi bili razlogi za morebiten prehod Britancev iz monarhije v republikansko ureditev precej globlji. Po izstopu iz Evropske unije Britanci čedalje bolj kritično gledajo na svojo zgodovinsko vlogo in ugotavljajo, da pod kraljevino pravzaprav niso dobili ničesar. Eden od uslužbencev britanskega veleposlaništva v Ljubljani je v pogovoru z novinarjem Mravljišča prostodušno zasikal, da ga je sram lastne države. “Nategoval nas je Bruselj, nategnil nas je Balkanec Tito, nazadnje bo še agent 007 spremenil spol – na kaj naj bom sploh še ponosen?” je vzrojil.

Po nekaterih podatkih pa prehod iz monarhije v republiko ne bo preprost. V tem primeru bo skoraj zagotovo sledila osamosvojitev Škotske ter priključitev Severne Irske k Republiki Irski. A to še ni nič v primerjavi s tem, da bi utegnil samostojnost razglasiti tudi London, saj ima britanska prestolnica tako visok delež muslimanskega prebivalstva, da bi v primeru interregnuma skoraj zagotovo sledila razglasitev londonskega kalifata.

Marsikdo se tudi sprašuje, kdo bi lahko postal novi predsednik britanske federacije. Številni Britanci si želijo, da bi njihovo državo v prihodnje vodila nesojena princesa Meghan Markel, žena princa Harryja. Analitiki ocenjujejo, da bi s tem ohranili nekaj vezi s prejšnjo ureditvijo države, pri čemer si Britanci za zgled jemljejo tudi Slovenijo, kjer so zadnjega predsednika komunistične partije z veliko večino izvolili za demokratičnega predsednika republike. “Ljudje imajo radi močne politične figure,” pojasnjuje uredništvo londonskega časopisa The Economist.

Lord Joseph Broze