foto: STA, Pixabay

Potem, ko je leta 2016 propadel sloviti industrijski gigant EI Niš iz južne Srbije, je na pogorišču tega nekdanjega industrijskega velikana zraslo manjše podjetje, ki se še vedno ukvarja s proizvodnjo potrošnega materiala s področja elektronike za trge izven EU.

ElektroNissa, kot se imenuje omenjeno podjetje, naj bi že v prihodnjih mesecih začel osvajati trge izven Evrope, še zlasti v latinski Ameriki, z novo serijo klasičnih oziroma retro žarnic, ki bodo namenjene zlasti državam, kjer so uvedli demokratični centralizem. Pri tem računajo predvsem na Venezuelo, kjer je povpraševanje po poceni elektroizdelkih največje. »Gre za specifičen trg, saj tam lahko prodamo material, ki ga v Evropski uniji že zdavnaj ne moremo več dobiti in se tam tudi ne sme prodajati. Denimo žarnice na nitko, ki jih v Evropi skoraj ni več, razen nekakšnih novih retro žarnic, ki pa so za povprečnega Venezuelca vendarle predrage. Vendar so zanje nesprejemljive tudi žarnice, kot smo jih poznali nekdaj, saj pokurijo veliko energije, medtem ko ima Venezuela težave na področju dobave električne energije podobno kot Jugoslavija v začetku osemdesetih let, ko smo uvajali redukcije. Zato smo s pomočjo inženirjev razvili poseben tip poceni klasične žarnice, ki ima sicer nizko nazivno moč in majhno porabo, a visoko svetilnost. Mogoče jo bo proizvajati množično in bo prilagojena razmeram na območjih, kjer poraba elektrike ne sme biti velika,« so sporočili iz podjetja.

Je pa seveda zanimivo, kako so nov tip žarnice poimenovali. »Dali smo jim špansko ime Aleman, to pomeni Nemec. Pa ne zato, ker bi imele karkoli zveze z Nemčijo, čeprav bodo Venezuelci mislili, da je temu tako. Idejo pa smo dobili čisto drugje in to po čistem naključju. Pred kratkim sem bil na sprejemu na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu, kjer sem sodeloval na razgovoru o možnem izvažanju naših izdelkov tudi v Slovenijo. Pri tem je bilo prisotnih tudi nekaj novinarjev in gospodarstvenikov iz Slovenije, ki so se med odmorom pogovarjali o slovenskih političnih razmerah, ki jih ne poznam kaj preveč dobro. Ob tem so omenjali poslanca v slovenskem parlamentu, ki vodi komisijo za nadzor nad obveščevalnimi službami. Ta gospod se imenuje Matjaž Nemec, vmes mi je nekdo omenil, da ga kličejo Nitka. Pojasnili so mi, da je to zato, ker je lani med zaporo javnega življenja preko twitterja protestiral, ker si ne more kupiti nitke za kosilnico. Glede na to, da smo takrat že imeli pripravljen načrt proizvodnje žarnic z nitko, se mi je zdelo zelo posrečeno, da bi ta tip žarnic poimenoval po tem poslancu. Kasneje sem tudi navezal oseben stik z njim in mi je dovolil uporabo svojega priimka. Obljubil mi je, da mi bo pomagal pri promociji mojega podjetja tako v Sloveniji kot v tujini, če podprem njegove ideje demokratičnega socializma v Sloveniji,« je ekskluzivno za naš portal pojasnil direktor podjetja Vukosav Savičević.

Seveda smo ga povprašali tudi o tem, kako bo žarnica izgledala in kakšne tehnične specifikacije bo imela. »Nitka bo rdeče barve, žarnice bodo na vrhu označene z rdečo zvezdo, nazivna moč bo pet vatov, v primerjavi z žarnicami, kot jih poznamo nekdaj, pa bo pri napetosti 220 voltov svetila tako, kot bi imela 80 vatov. Mogoče jo bo tudi priklopiti na agregat na naftni ali nožni pogon ali pa na sončne celice,« nam je pojasnil. Kot je že dodal, so začeli sodelovati tudi s tovarno avtomobilov v Kragujevcu, kjer so nekdaj izdelovali avtomobile Zastava, sedaj pa tam proizvajajo nekatere Fiatove modele. »V načrtu imamo nizkocenovni Fiatov model z imenom Lux. V latinščini Fiat Lux pomeni ‘bodi svetloba’, to je prvo, kar je Bog ustvaril po poročilu Svetega pisma,« je še dodal.

Jovica Radmilović