foto: arhiv Demokracije

Ali se Zoranu Jankoviću, ki že dobrih 15 let vodi Mestno občino Ljubljana, obeta selitev v Beograd? Po poročanju portala Direktno.rs si namreč srbski predsednik Aleksandar Vučić, sicer tudi prvi mož Srbske napredne stranke, želi primernega kandidata na volitvah za beograjskega župana. 

Kot poroča omenjeni portal, so v Vučićevi stranki sprva nameravali za kandidata predlagati Aleksandra Šapića, ki so ga malo pred tem pregovorili, da se je včlanil v stranko. Vendar pa naj bi se Vučić že novembra lani tajno pogovarjal z Jankovićem, ki ponudbe za zdaj ni niti sprejel niti zavrnil, svojo odločitev pa naj bi sporočil do konca januarja.

Seveda smo preverili, kaj je razlog za to, da je novica o Jankovićevi kandidaturi prišla v javnost. Temu naj bi botrovala nedavna odločitev sodišča, da Jankovića in oba njegova sinova oprosti obtožb o nezakonitem trgovanju z Mercatorjevimi delnicami. Janković je sicer že pred leti za HRT izjavil, da se ne boji, da bi bil obsojen, saj je navsezadnje nasprotnik Janeza Janše. To pomeni, da je nedotakljiv, saj ga globoka država močno potrebuje. Srbom naj bi bilo tudi všeč, da je Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija pred desetimi leti zmagala na volitvah v Sloveniji, čeprav Jankoviću nikoli ni uspelo, da bi postal predsednik vlade. Pred letom 2006, ko je postal ljubljanski župan, pa je po njihovem mnenju povzdignil Mercator v enega glavnih gospodarskih magnatov v jugovzhodni Evropi.

Vendar pa so nam viri iz Srbije sporočili, da bi imel Vučić pri nagovarjanju Jankovića lahko precej hud problem. Namreč, Vučić je precej pragmatičen človek in se je do sedaj precej družil s prvaki Evropske ljudske stranke, med drugim tudi s sedanjim predsednikom slovenske vlade  in nazadnje predsedujočim v Svetu EU Janezom Janšo, torej osebe, zaradi katere je Janković pred sodiščem nedotakljiv. Drugi dejavnik, ki bi lahko negativno vplival na Jankovićevo kandidaturo, pa je odnos Beograjčanov do takšnih kandidatov. Janković je namreč po merilu povprečnega Beograjčana navadna “seljačina”, po naše “kmetavzar”, ki ne bi dobil niti službe vratarja v beograjski mestni hiši, kaj šele da bi postal župan. Janković namreč nikoli doslej ni živel v Beogradu, rojen je v Saraorcih, torej na podeželju, kjer je najbližje večje naselje Smederevo. Prav tako ni čistokrvni Srb, ker je njegova mati Slovenka.

Pri Jankovićevi odločitvi pa bo očitno zadnjo besedo imel Milan Kučan, ki je včeraj praznoval 81. rojstni dan in še vedno počiva po napornem nastopu v Dražgošah. Kučan je bil namreč vodja povorke, ki je leta 2011 Jankovića nagovorila za nastop na državnozborskih volitvah. Ker bo letošnje leto spet volilno in ker bodo županske volitve tudi v Ljubljani, bo Kučan Jankovića težko spustil z rok, trdijo naši viri.

Za izjavo smo prosili tudi samega Jankovića, ki nam je na vprašanje, ali bi šel rad v Beograd, odgovoril takole: “Mogoče pa res, nje, ker tam mi noben ne bo prepovedal ponujanje kuhančka in slivovke, nje. Bom pa pogrešal Janšo, de.”

Janko Zoranović