foto: STA

Takoj po nemških zveznih volitvah, kjer je za las zmagala nemška socialistična opcija, so predstavniki osrednjih časopisov v državi razglasili nagrajenca ob izboru žvižgača stoletja.

Seveda bi ob tem marsikdo pomislil na legendarnega Edwarda Snowdna. Slednji je junija leta 2013 razkril informacije o ameriškem nadzorovanju telefonskih in spletnih informacij v ZDA in tujini. No, ali pa na Juliana Assangea. No, nobeden od teh ni bil razglašen za žvižgača leta, kar je osrednji kolegij urednikov nemških časopisov sporočil že na zadnji dan avgusta letos. S tem so med slovenskimi levičarji sprožili ugibanje, če bo morda za žvižgača stoletja razglašen Ivan Gale.

Za žvižgača stoletja je bil vendarle bil razglašen Slovenec. Vendar to ni Ivan Gale. Nemški časopisi so se namreč odločili, da ta naziv podelijo posthumno in to žvižgaču, ki je umrl že v devetdesetih letih. To je Leo Ponikvar z vzdevkov Levček, dolgoletni član zasedbe Ansambla bratov Avsenik. Levček je namreč res znal odlično žvižgati, tako da je znal dobro začiniti tudi marsikatero Avsenikovo skladbo. Spodaj objavljamo videoposnetek ene od njih, nekje pred 2:30 boste na posnetku morda opazili tudi znanega Slovenca, ki ima zelo rad žvižgače. Tiste, ki mu koristijo, se razume…

Pepi Bohorc