foto: STA

Glede na informacije, da se želi iz Afganistana zaradi prevzema oblasti ter umika Američanov izseliti najmanj pol milijona ljudi, so talibani sprejeli nekaj novih ukrepov. Med drugim so napovedali, da bodo angažirali tudi kadre iz Evropske unije, ki bodo skrbeli za varnost njihovih državljanov.

»Če kdo želi zapustiti našo državo, nikogar ne bomo ovirali. Še več, tudi če se želi za stalno izseliti iz države na kapitalistični dekadentni Zahod, bomo skrbeli, da bo tam na varnem,« je za agencijo Epa povedal novi talibanski obrambni minister mula Abdul Kajum, ki ima sicer bogate izkušnje z Zahodom, saj je bil še do nedavnega zaprt v Gvantanamu. Preko tiskovnega predstavnika talibanov je tudi že sporočil, da so v ta namen angažirali varnostnega strokovnjaka iz Evropske unije, saj sami premalo dobro poznajo razmere v Evropi. Niso pa povedali njegovega imena, pač pa so sporočili le njegovo kodno ime, ki se glasi mula Ahmed Muri Ražulasudi. Po besedah talibanskega obrambnega ministra naj bi šlo za visoko kvalificiranega strokovnjaka, ki zelo dobro pozna sovražnike islama v Evropi in se bori proti sodobnim evropskim nacistom in fašistom, med drugim je enega od vodilnih evropskih politikov razkrinkal kot vohuna, ki je nekdaj krščanske vernike ovajal tajni policiji (za katero državo gre, ni omenjeno).

V uredništvu Mravljišča smo zato pozorno preiskali vse medijske zapise, ki bi se nanašali na ovaduštvo, med drugim smo našli tudi dokaj svež intervju, v katerem Šarčev svetovalec Damir Črnčec novinarju ter nominirancu za Pulitzerjevo nagrado Igorju Kršinarju razlaga, kako je sedanji premier Janez Janša nekdaj popisoval vernike v cerkvi. Glede na pomen kodnega imena (Ražulasudi pomeni »črnec«) torej ni dvoma, kdo je v resnici varnostni svetovalec nove vlade v Kabulu. Pravzaprav takšno imenovanje ni presenečenje, saj smo že včeraj poročali, da je vlada v Kabulu zaprosila za pomoč Marjana Šarca pri iskanju redkega orožja, ki naj bi se nahajalo nekje pri Kandaharju med koruzo.

Šejk Ahmed Schami, prevod: R. V.