Prijatelja za vedno: Nika Kovač in Kim Džong Un (foto: STA)

Nedavno referendumsko dogajanje v Sloveniji so v nekaterih državah po svetu pozorno spremljali. Denimo v Venezueli, kjer je predsednik Nicolas Maduro zadovoljen z razvojem dogodkov, pa tudi v Belorusiji, kjer se je rezultatov referenduma zelo razveselil tamkajšnji voditelj “batka” Aleksander Lukašenko (belorusko: Aljaksandr Lukašenka). Slednji je še isti večer poslal brzojavko Milanu Kučanu in mu čestital za uspeh. 

Za zdaj pa v Moskvi nihče še ni komentiral slovenskega dogajanja, vsaj uradno ne. Osebje na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani pa naj bi razmere komentiralo, češ da se v Sloveniji počutijo vedno bolj domače. Podobna mnenja naj bi bilo slišati tudi na iranskem veleposlaništvu, čeprav tudi tam nihče uradno ne komentira dogajanja v Sloveniji. Molčijo tudi Kubanci in Kitajci, a slišati je, da so navdušeni in da so svoje navdušenje že delili z zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Se je pa zato prvi presenetljivo odzval severnokorejski predsednik Kim Džong Un, ki je, za zdaj še neuradno, napovedal svoj obisk v Sloveniji – počakal pa naj bi vsaj toliko časa, da bo na predsedniško funkcijo umeščena Nataša Pirc Musar, ki bo njegova uradna gostiteljica. Kim naj bi se sestal tudi s Fajonovo, premierjem Robertom Golobom, pa tudi ministrom za delo Luko Mesecem. Neuradno naj bi severnokorejskega predsednika navdušilo dejstvo, da Mesec ustanavlja direktorat za prenos lastništva. Že v kratkem naj bi se  tako v Sloveniji mudila severnokorejska gospodarska delegacija, ki naj bi pripravila vse potrebno za obisk svojega predsednika.

Že v kratkem pa naj bi v Severno Korejo (službeno) odpotovala Nika Kovač, ki je severnokorejskega predsednika prvič navdušila že lani, ko so mu pokazali videoposnetke z njenimi izjavami, seveda podnaslovljene. Po naših za zdaj neuradnih informacijah naj bi si Kim Džong Un zaželel zmenek z Niko, to pa naj bi bil tudi pogoj, ki ga je postavil za svoj obisk Slovenije.

Po naših informacijah je o nameri severnokorejskega voditelja, da obišče Slovenijo, obveščen tudi Bruselj. Vendar naj bi institucije Evropske unije ostale tiho pod pogojem, da bi severnokorejske oblasti Bruslju tiho prodale vohunsko opremo, s katero bodo evrobirokrati lažje nadzorovali Poljsko in Madžarsko.

Niko Kimovič