foto: Flickr / Nicolas_Raymond

Že nekaj časa skušajo nekateri, ki sicer potihem opravičujejo rusko agresijo na Ukrajino, ravnanje Vladimirja Putina pojasniti kot obrambo pred dejstvom, da bodo zahodne meje Rusije hkrati tudi meje med Rusijo in državami, včlanjenimi v zvezo Nato. Kar naj bi predstavljajo hudo grožnjo Rusiji.

Zadnje dneve se zato že resno govori o tem, da naj bi se Ukrajina tudi s spremembo ustave odrekla svojemu članstvu v Natu in se odločila za nevtralnost, kar bi moralo biti potrjeno z mednarodnim sporazumom. Vendar pa so na vidiku tudi drugačne rešitve – med njimi je tudi ta, da se Ukrajina lahko vključi v Nato, če bo vanj vstopila tudi Rusija. Prav to pa si ruski predsednik Vladimir Putin že dolgo želi.

Naš vir iz Kremlja nam je včeraj zvečer to potrdil. Kot nam je sporočil, Putin že najmanj deset let ponavlja mantro, ki je ne upa izreči javno – da lahko ameriški vpliv znotraj zveze Nato nevtralizira samo velesila, ki je po moči približno enakovredna ZDA, to pa je Ruska federacija. Da bi v Nato vstopila samo Ukrajina, Rusija pa ne, pa je zanj popoln nesmisel in velika krivica. “To je tako kot če bi v Evropsko zvezo vstopila Republika Kosovo, Srbija pa ne,” naj bi na tajnem sestanku najožjega predsednikovega kolegija v Kremlju dejal Putin.

Podobne signale smo dobili tudi s sedeža zveze Nato v Bruslju. Kot pojasnjujejo naši viri, je zveza Nato hkrati z Ukrajino takoj pripravljena sprejeti tudi Rusijo, če bo seveda zaprosila za članstvo – to pa lahko naredi tudi tajno. “Napad na Ukrajino je dejansko zelo zakompliciral te postopke. Če tega ne bi bilo, bi bila Rusija zdajle že sprejeta. Glede prizadevanj za članstvo so Ukrajinci veliko bolj odločni, Rusi pa radi cincajo. Ko je treba sprejeti odločitev, se raje napijejo vodke in odločitev preložijo na naslednji dan. Zato je bilo poveljstvo zveze sito tega cincanja in so sporočili, da bodo Ukrajino sprejeli, Rusija pa bo ostala zunaj. Zato je Putin sedaj tako jezen ne samo na Ukrajino, ampak cel zahod. Celo tako zelo, da za operacijo v Ukrajini uporablja črko Z,” nam je sporočil eden od najožjih sodelavcev generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga.

Kot nam je še povedal – seveda preko kriptirane zveze zaradi nevarnosti prisluškovanja -, bodo morali najti primernega mirovnega posrednika. “Oče našega generalnega sekretarja, sedaj že pokojni Thorvald Stoltenberg, je bil v devetdesetih letih diplomat, ki je deloval za mir v Bosni in Hercegovini. Saj se spomnite obeh lordov, Carringtona in Owna? Prav tako je bil v akciji ameriški Cyrus Vance, pa Richard Holbrooke, . Če spet najdemo kakšnega diplomata svetovnega slovesa, se bo Nato v naslednjih dvajsetih letih razširil še na Kitajsko. To bi bil res izreden uspeh,” nam je še povedal.

Vlad Putinescu