foto: montaža Mravljišče

Če Matjažu Nemcu ni uspela kandidatura za evropskega poslanca in je moral še naprej ostati v državnem zboru, pa bo morda v prihodnje postal eden glavnih zunanjepolitičnih komentatorjev. Za to vlogo ga snubi več znanih časopisov, med drugim francoski Le Monde, nemški Der Spiegel in italijanski La Repubblica.  

»Tudi po koncu slovenskega predsedovanja EU bo zahodni Balkan še naprej ena osrednjih tem evropske politike. Zato bomo v uredništvu potrebovali človeka, ki je hkrati insajder glede slovenske politike, po drugi strani pa poznavalec Balkana. Matjaž Nemec bi bil odličen komentator, živi blizu meje z Italijo, povrh vsega pa je kot eden redkih Slovencev, ki je povedal resnico o tem, kako je bila njegova izvirno italijanska regija leta 1947 priključena Jugoslaviji,« je povedal odgovorni urednik La Repubblice Maurizio Molinari. Kot nam je namignil, bi bilo škoda takšnega človeka omejiti zgolj na slovensko politiko, saj je v resnici zelo talentiran, pa tudi odkritosrčen. »Ko je bil lani zaradi ukrepov vlade dobesedno priklenjen na dom in je potožil, da še nitke za kosilnico ne more kupiti, so se norčevali iz njega. Mi pa potrebujemo prav takšen format človeka z debelo kožo, ki se ne boji povedati, kar misli,« je še dodal.

Podobno meni tudi prvi mož pariškega časopisa Le Monde Louis Dreyfus, ki je uredništvu Mravljišča sporočil: »Kot veste, je med našimi bralci tudi nekaj znanih Slovencev, med drugim tudi kardinal Franc Rode. V veliko čast bi nam bilo, da bi za zunanjepolitično rubriko dobili tako odličnega komentatorja, kot je gospod Nemec. Morda bom zvenel malo sarkastično, ampak prav škoda ga je za tisti kurnik, ki naj bi bil parlament njegove domovine.«

Iz nemškega Der Spiegla niso hoteli dajati izjav, čeprav so v zadnjem času večkrat »namočili« Janševo vlado. Od neimenovanega predstavnika uredništva smo dobili zgolj zagotovilo, da potrebujejo nekoga, ki dobro pozna razmere na terenu. »Iz Slovenije se desni publicisti stalno pritožujejo, da smo pristranski. Če bomo imeli insajderja, ki nam bo stalno poročal, lahko to izboljšamo.«

Glede na to, od kod nenadoma takšno zanimanje za Nemca, smo ugotovili, da je temu kriv vrh EU na Brdu pri Kranju in Nemčev tvit, ki so ga tuji novinarji opazili zelo hitro, saj je po njihovem opažanju zelo strokoven:

Kakorkoli že, očitno je pred Matjažem Nemcem še obetavna medijska kariera.

Matthieu Allemand