Hans Gruber, žrtev nasilja (foto: Wikipedia)

Velika množica se je v nedeljo zbrala na spominski slovesnosti Hansa Gruberja. Gruber je bil žrtev policijskega nasilja, saj ga je policist John McClane vrgel z Nakatomi Plaze, kar je ena najbolj pretiranih uporab sile, ki so jih kdaj videli v ZDA, poroča portal Babylon Bee.

Po incidentu so ves teden potekali protesti, zdaj pa so se tisoči iz vse države prišli pokloniti Gruberju, ki je na splošno opisan kot »inteligentna in duhovita duša«.

»Ta človek je bil junak,« je dejal Doyle Graham, ki je odpotoval iz Nevade, da bi se mu poklonil. »Mislim, res ne vem veliko o njem, razen da ga je neki policist ubil, vendar se zdi kot nekdo, ki bi ga morali vsi spoštovati in posnemati.«

Gruber se je udeležil mirnih protestov proti korporaciji Nakatomi, potem pa je policist McClane sprožil nasilje. Na koncu je McClane Gruberja vrgel iz 30. nadstropja, čeprav je bil Gruber popolnoma neoborožen (ali pa je vsaj bil, ko se je srečal z betonom). Tudi podpredsednik LAPD Dwayne T. Robinson je obsodil dejanja in McClanea označil za »norca«, ki bi moral »ostati na mestu«, ne pa ukrepati, poroča Babylon Bee.

Mnogi so pri spominskem obeležju nosili srajce, na katerih je napisano »Gruber«, da bi se tako spomnili moškega, ki je zaradi policijskega nasilja prehitro odšel s tega sveta.

Obstajajo zahteve po aretaciji Johna McClanea, med drugim tudi od brata Hansa Gruberja, Simona, ki obljublja, da bo nekaj storil v zvezi z njim.

Ifigenija Corl

(vir Babylon Bee)