Nova britanska zdravstvena ministrica Theresa Coffey menda rada kadi in pije. (foto: epa / Vickie Flores)

Ministrstvo za zdravje RS je konec tedna za javnost izdalo sporočilo, ki pa ni šlo v javnost. Šlo pa je za to, naj Slovenci ne spremljamo TV prenosa pogrebnih ceremonij iz Velike Britanije ob pokopu kraljice Elizabete, češ da to škoduje zdravju. 

Po mnenju ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bi lahko takšno početje dolgoročno ogrozilo zdravstveno blagajno in povzročilo porast okužb s covid19, kar je sedaj še posebej problematično, ker je bil ljubljanski UKC obglavljen. “Tako ali tako smo Slovenci po duši socialisti, zato nam prikaz monarhičnih struktur daje slab zgled. To ni dobro za srce in ožilje,” nam je dejal.

Glavni razlog za odsvetovanje gledanja TV pa naj bi bil v tem, da je kraljica Elizabeta malo pred svojo smrtjo potrdila novo vlado, ki jo vodi Liz Truss, v njej pa je tudi nova ministrica za zdravje Theresa Coffey, ki rada pije in kadi. “Povrh vsega pa njen priimek nakazuje na prekomerno uživanje kave, zato bi ponavljanje njenega priimka sugestivno vplivalo na povečevanje slabih zdravstvenih navad Slovencev,” so nam pojasnili z ministrstva. “Že pogled nanjo bi nas lahko pohujšal,” še dodajajo.

Menda pa navodilo ni doseglo javnosti, ker se z njim ni strinjal nekdanji predsednik republike Milan Kučan. “Moj dober prijatelj je bil pokojni generalni sekretar OZN Koffi Anan. Je bil on tudi škodljiv za zdravje? Ko sem prišel v New York, so mi rekli, da me čaka Koffi, pa sem rekel, da pijem samo čaj. Ja, pa pozabljate, da je bil Josip Broz Tito tudi monarh,” nam je dejal po telefonu.

Lizika Kofič