Sanna Marin (foto: epa)

V zadnjih dneh je medije po svetu obšla novica, da se finska premierka Sanna Marin ločuje. Čeprav sta bila z možem Markusom Räikönnenom skupaj skoraj 20 let, od tega tri leta v zakonski zvezi, je premierka, ki po porazu na volitvah opravlja tekoče posle, spet samska. 

O razlogih za ločitev od vrstnika, nekdanjega finskega nogometaša in sedaj poslovneža, mediji sicer ne poročajo. Še več, razlogi za ločitev naj bi bili skrivnost, ki jo tisti, ki vedo zanjo, zelo dobro čuvajo.

Kljub vsemu pa nam je obveščevalni vir s Finske posredoval nekaj namigov o tem, zakaj se je to zgodilo. “Glede na porast navzočnosti žensk v evropski politiki je bila ta poteza povsem pričakovana. Niso vsi moški takšni kot pokojni princ Filip, oče ravnokar kronanega britanskega kralja Karla. Navsezadnje imate tudi v Sloveniji predsednico, njen mož pa je tudi poslovnež, pa ni predsednik, s čimer je na slabšem kot denimo mož Marije Terezije, ki je bil okronan za nemškega cesarja, pa čeprav je vse posle v glavnem vodila ona. Če se je vaša Nataša Pirc Musar že primerjala z znamenito avstrijsko reformistično cesarico,” nam je povedal nekdanji diplomat, ki je svoj čas živel tudi v Sloveniji.

“Vedeti pa morate, da porast deleža žensk v samem vrhu držav članic EU ni naključje, sploh pa ne v skandinavskih državah, ki veljajo za napredne. Kot sta ugotovili že vaši političarki Tanja Fajon in Urška Klakočar Zupančič, je tudi afriška Ruanda glede tega zelo napredna. Res pa je, da podpora levim strankam v skandinavskih državah zadnje čase upada. Sanna Marin je oboževala divje zabave, v tem nekoliko spominja na pokojnega italijanskega ministra Giannija de Michelisa, ki je bil velik ljubitelj diskotek…” Seveda smo ob tej pripovedi vskočili z vprašanjem, ali je to povezano z njeno ločitvijo. Naš vir odgovarja: “Tega ne bom komentiral. Je pa res, da je tudi danska premierka Mette Frederiksen sedaj drugič poročena. V drugo se je poročila istega leta kot Marinova v prvo. Toraj ima Sanna Marin še vedno dobre možnosti tako v družinskem kot političnem življenju. A obstaja vendarle tudi velika civilizacijska razlika med Finsko in Dansko…”

In kakšna je ta razlika? Morda to, da imajo Finci več zimskih športov, Božička, vodko…? Vir pravi, da ne. Ampak: “Vsak Danec ima DANKO, nima pa vsak Finec FINKE,” nam je odgovoril vir.

Matti Tietokonnen