foto: Mravljišče

Med uradniki Evropske unije je že v petek dopoldne zaokrožil posnetek nekdanje slovenske premierke in skorajšnje evropske komisarke Alenke Bratušek v oddaji Tarča na nacionalni televiziji. Seveda preveden in s podnapisi. Odmevi se že vrstijo.

Za kakšen posnetek gre? Bratuškova je v oddaji Tarča v četrtek, 4. novembra, med drugim dejala: »…klicali ste trojko, da bi razprodali državno premoženje, mi pa smo to storili sami.« Torej, Bratuškova je bila kot predsednica vlade zaslužna, da je bila Slovenija rešena pred dokaj kruto intervencijo iz Bruslja, za kar si je po njenih besedah prizadevala desna opcija, ki nam sedaj vlada.

Sedaj je posnetek s to izjavo zaokrožil po Bruslju, tudi med nekdanjimi člani Evropske komisije ter funkcionarji, ki so takrat, v letih 2013 in 2014, upravljali evropske finančne institucije. Po naših informacijah so mnogi osupli nad njeno brutalno iskrenostjo. »Sama sebe je vrgla levom v domačem zverinjaku. Poznamo njene politične botre, ki so veliki zagovorniki nacionalnega interesa ter zavarovanja družinske srebrnine pred tujci. Zaradi te izjave jo bodo živo požrli,« je povedal neimenovan član vodstva Evropske centralne banke, ki nam je ob tem dejal, da dobro pozna zgodovino jugovzhodne Evrope, saj je bil leta 1988 član komisije, ki bi morala Jugoslaviji dodeliti nove kredite in ji podaljšati življenje, seveda v zameno za liberalizacijo njenega gospodarstva. »Dobro se spomnim, kako je bilo takrat v Beogradu. Bil sem mlad finančni sekretar Mednarodnega denarnega sklada. Sprejel nas je predsednik vlade Branko Mikulić in nam citiral Josipa Broza Tita: Tujega nočemo, svojega ne damo. Na kratko povedano: kot navadne cucke nas je dobesedno nabrcal v rit.« Po njegovih besedah je takšno stališče podpiral tudi tedanji predsednik slovenskih komunistov Milan Kučan, kasnejši prvi predsednik samostojne Slovenije. »Ne predstavljam si, da bi se mu upal kdo upreti,« je dejal in nam namignil, da je bil tudi sam obveščen o njegovem nedavnem govoru v Šentjanžu.

Na posnetek z Bratuškovo pa se je že odzval tudi nekdanji predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. V odzivu na posnetek je zapisal: »Ponosen sem, da je gospa Bratušek kandidirala tudi za ekipo Evropske komisije, kjer sem bil predsednik. Žal mi je, da kandidatura ni uspela. Da je sama opravila domačo nalogo namesto evropske trojke, je samo dokaz več, da je sposobna. Navsezadnje je v njenem življenjepisu zapisano, da je bila ‘chef of Budget Department’. Res je dobro zakuhala slovenski proračun! Gospa chef, odlično ste opravili domačo nalogo. Iskreno vam čestitam! Ko boste spet predsednica slovenske vlade, se oglasite k meni na en viski.«

Alain van den Broerborst, dopisnik iz Bruslja