Tanja Fajon v oddaji Tarča (foto: posnetek zaslona)

Nobelovega nagrajenca za mir bodo razglasili že čez kakšna dva tedna ali morda tri. Čeprav je rok za nominacije že zdavnaj potekel, pa se zdi, da bi lahko odbor za podelitev presenetil.

Kot je znano, je med nominiranci za to prestižno priznanje tudi misijonar Pedro Opeka. Vendar nam naši viri iz vrst evropskih socialistov sporočajo, naj si enkrat že nalijemo čistega vina. »Opeka nikoli ne bo prejemnik, to si zapomnite. Prvič, je katoliški duhovnik, drugič, je sin kolaboranta z nacizmom,« nam je jezno zabrusil eden od uslužbencev evropskega parlamenta iz pisarn evrosocialistov.

Če smemo sklepati po izjavah aktualnega predsednika evropskega parlamenta Davida Sassolija, potem bi bila primerna nominiranka za Nobelovo nagrado za mir kar Tanja Fajon, evropska poslanka in predsednica SD. »Je poosebljen državljanski pogum. Pred 80 leti nismo imeli Nemca, ki bi se lahko uspešno zoperstavil Hitlerju. Ona pa se lahko zoperstavi Janši. Dokazala je, da se Janševa vlada samo dela, da navija za cepljenje, v resnici pa dela v smer, da bi se cepilo čim manj ljudi in da bi jih čim več umrlo,« nam je dejal.

Fajonovo smo tudi sami povprašali, vendar svoje morebitne nominacije za Nobelovo nagrado ne komentira. Povedala pa nam je, zakaj je kljub vsemu zaskrbljena. »Saj veste, po naravi sem taka, da rada plezam na drevesa in včasih s seboj vzamem tudi motorno žago. A veste, takšno v stilu ‘hej mašinca zagodi’. In žagam suhe veje. Tu in tam pa včasih zažagam tudi v vejo, na kateri sedim. Takrat moram pa nehat,« nam je dejala. Kljub vsemu verjame, da bo s svojo žago ubranila vladavino prava v Sloveniji in Evropi. »Verjamem, da bo moji domovini zaradi tega neprijetno in da bo evropskih sredstev manj. Ampak potrebna je tudi spokorni post, če se hočemo zaščititi pred novim valom nacizma.«

Na našo vprašanje, ali njen boj proti nacizmu pomeni tudi vrnitev Moskovičeve vile, pa je samo pomenljivo pomežiknila…

P. T.