foto: STA

Kot so poročali nekateri mediji, se očitno obeta močna cenzura glede nagovorov. Povedano tako kot v filmu “Moj ata, socialistični kulak”: “Zdaj je svoboda, moramo paziti, kaj govorimo.” Torej: nova stvarnost glede spolov, rasizma in odnosa do Božiča, migrantov, itd. 

Sedaj je tudi znano, kdo bo vodil cenzorski oddelek, ki se bo ukvarjal s prečiščevanjem vseh javnih besedil. To nalogo bo Evropska komisija zaupala Tanji Fajon, sedanji evropski poslanki – seveda, če bo želela to sprejeti. Namreč, Fajonova zelo resno računa, da bo postala predsednica slovenske vlade, čeprav bi ji vodenje posebnega lektorskega oddelka na Evropski komisiji prineslo manj dela in večjo plačo kot premierska funkcija v Sloveniji.

Po mnenju nizozemske poslanke v evropskem parlamentu Sophie in ‘t Veld je Fajonova zelo primerna za takšno funkcijo prav zaradi svoje pozitivne vloge pri poročilu LIBE za Slovenijo. “Je zelo zaskrbljena za svojo domovino, zlasti za vladavino prava. In ne vidim težav, da je to poročilo lektoriral njen asistent. Pri nas v Bruslju namreč lektorjev za angleški jezik primanjkuje, odkar je Velika Britanija zapustila EU. Gospa Fajon ima zelo dober občutek za asistente. Vsi, ki so zaposleni pri njej, so zelo pozorni na jezik, spoštujejo svoj jezik in vse uradne jezike v EU, jih tudi zelo dobro obvladajo. Glede na tovrstne izkušnje bi bilo zelo dobrodošlo, da bi prav gospa Fajon vodila oddelek, ki bi se ukvarjal z obvezno predhodno lekturo vseh govorov, ki jih imajo evropski funkcionarji. S tem bi naredila veliko uslugo vsej Evropi, ne samo svoji domovini Sloveniji,” je dejala nizozemska poslanka za naš portal.

Kljub temu pa nas je zanimalo, ali bi Fajonova zbrala dovolj veliko ekipo, ki bi sproti čistila vse govore in jih priredila za javne nastope tako, da bodo vsi ti govori politično korektni. “O tem ne dvomim. Ima zelo dober posluh za kadre. Spomnite se gospoda Štromajerja in njegovega čudovitega božičnega voščila v tujem jeziku,” nam je odgovorila.

Na našo pripombo, ali ni nekoliko preveč tvegano, da bo takšen oddelek vodila oseba, katere stranka biva v nekdaj zaseženi vili, ki je pripadala Judom, kar je storila oblast, katere glavni predstavnik Josip Broz Tito sploh ni govoril slovensko (ali pa ni hotel odgovoriti), pa je Veltova odgovorila: “A lahko prosim nehamo s tem!”

Hans van den Fayon