(Foto: PrintScreen/GIF)

Bruselj (MRA) Navodila za pranje, ki so priložena kosom oblačil, so izredno uporabna, vendar je do zdaj obstajala težava: navodil za pranje samih navodil za pranje ni bilo. Rezultat: navodila za pranje so zaradi več zaporednih pranj poškodovana. EU je zdaj sprejela odredbo, ki obvezuje, da morajo biti navodila za pranje priložena vsakemu navodilu za pranje, poroča Der Postillon.
»Čeprav proizvajalci svojim strankam običajno zelo natančno povedo, kako naj operejo oblačila, jih običajno popolnoma pustijo na cedilu, ko gre za vprašanje, kako pravilno skrbeti za pripadajoča navodila za pranje,« pojasnjuje strokovnjakinja za varstvo potrošnikov Anne Ruhnau. »Navsezadnje so navodila tudi kos tekstila.«
Dvigne brisačo, da to dokaže: »Ta brisača je po 200 pranjih še vedno videti skoraj nova, vendar si oglejte navodila za pranje.« Pravzaprav je majhna etiketa zmečkana in zvita. Napis na njem je težko prebrati, so zapisali pri Der Postillonu.
Ruhnau pozdravlja odločitev, da EU zdaj povečuje pravne standarde: »Od zdaj naprej ima vsak možnost, da navodila za pranje doda perilu in s tem znatno podaljša njegovo življenjsko dobo.«
Za nekatere kritike pa nova uredba ne gre dovolj daleč. Menijo, da še ni bilo navodil o vzdrževanju navodil za pranje za navodila za vzdrževanje navodil za pranje. Zahtevajo, da so navodila za pranje obvezna pri navodilih za pranje, pa tudi njihova navodila za pranje in navodila za pranje. In tako naprej. Kot je objavil Der Postillon, bi to izgledalo nekako takole (spodaj na videu):

Prirejeno in povzeto po Der Postillon.