foto: Mravljišče

Glede na aktualne dogodke na vzhodu Evrope se mnogi sprašujejo, kaj se dogaja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da je postal v zadnjem času tako popadljiv. Iz vrst obveščevalcev v službi zveze Nato smo dobili nekaj zanimivih podatkov.

Kot nam je potrdil eden od virov, naj bi se v letu 2014 zgodilo dvoje: ne samo da je Vladimir Putin takrat poskrbel za rusko okupacijo ukrajinskega polotoka Krim, pač pa je tistega leta dosegel tudi uradno ločitev od žene Ljudmile. Prav to naj bi tudi sprožilo njegov agresivni in imperialistični kompleks, ki pa se je kasneje začel umirjati. Kot trdijo viri, naj bi k temu pripomogla skrivnostna neznanka iz podalpskega raja, ki sliši na ime Eugenija. V Kremlju naj bi ta povezava med ruskim predsednikom in neznanko, za katero niso mogli določiti točnega narodnostnega porekla, stroga tajnost, zveza pa naj bi potekala le preko videokanalov, saj je v prostorih ruske vlade in predsedniške palače nihče ni videl. Njeno vlogo naj bi dokumenti zahodnih obveščevalcev zaznali s kodnim imenom »Karla«.

Čeprav omenjene skrivnostne osebe sprva nismo mogli povezati z novinarko Eugenijo Carl, pa se je pokazalo, da je prav ona tista, ki ima velik vpliv na politiko Kremlja. No, vsaj do sedaj ga je imela. Menda naj bi ji bil ruski predsednik zelo hvaležen, ker mu je ves čas pošiljala v Moskvo razne državne funkcionarje, ki so se v Kremlju predstavili kot »ambasadorji ruske kapelice« (tiste na Vršiču), nazadnje je bil to generalni državni tožilec Drago Šketa.

Vendar pa naj bi se odnosi med Evgenijo in Vladimirjem precej poslabšali januarja letos, ko je informacija o Šketovemu obisku v Moskvi prehitro ušla v javnost. Evgenija naj bi za to nerodnost okrivila nesposobnost ruskih varnostnih služb, češ da niso zaščitile njenih kanalov pred Janševimi kibernetskimi teroristi. Putin naj bi bil zelo jezen zaradi te obtožbe in je takoj zorganiziral invazijo v Ukrajino, kar pa je »Karlo« le še bolj podžgalo. Že v sredo zvečer, na predvečer napada ruske vojske na Ukrajino, naj bi Putina v pogovoru preko zooma grdo nahrulila, češ »jaz imam v petek (to je danes, op. ur.) zaključni narok na sodišču, premier Janša, ki nastopa kot tvoj najhujši nasprotnik, pa ima zaradi tvojega sranja v Ukrajini sedaj na voljo izgovor, da bo zadeva lahko zastarala«. Po tem pogovoru naj bi Putin, kot poroča osebje v Kremlju, priletel iz pisarne totalno razburjen in izdal ukaz za nujen sestanek z vojaškimi poveljniki, ki so takoj prešli v oboroženo operacijo v Ukrajini.

In kako ocenjujejo to dogajanje analitiki s sedeža zveze Nato v Bruslju? »Ruski predsednik je ušel izpod nadzora slovenske novinarke. Vedno, ko se skregata, je v Evropi totalno sranje,« nam je zaupal eden od njih.

Volodimyr Putinenko