foto: Flickr, Twitter, STA

Včerajšnji sporazum štirih strank tranzicijske levice odmeva tudi v svetu. O njem so poročale vse tiskovne agencije po svetu, pozno zvečer po našem času se je na dogodek odzvalo tudi ameriško zunanje ministrstvo (State Department), ki je izrazilo mnenje, da gre za zgodovinski dogodek, ki ni pomemben samo za Slovenijo, temveč tudi za Evropo in ves svet.

»V času, ko se svet sooča z velikimi izzivi zlasti v Afganistanu, moramo biti pozorno tudi na dogodke, ki na prvi pogled ne pomenijo ničesar, vendar jih moramo videti v določenem zgodovinskem kontekstu. Brž ko smo dobili informacijo o sporazumu štirih strank KUL, je naš vojaški svetovalec ocenil, da je to dogodek, ki predstavlja Arhimedovo točko za cel svet, tako kot je bila leta 1942 Dražgoška bitka, ki je povsem obrnila potek druge svetovne vojne. To je tako, kot bi obrnil peščeno uro – sile osi so po celem svetu začele izgubljati,« je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

Razlog za takšno stališče pa je kmalu zatem pojasnil kar sam ameriški predsednik Joe Biden. Njegovo izjavo smo v uredništvu Mravljišča prejeli danes zjutraj. »Če drži, da so se znova združile stranke, ki so bile pred letom in pol na smrt skregane, kar je potrdil tudi naš veleposlanik v Ljubljani, potem je to zelo dobra novica. Po tem receptu lahko ponovno skupaj sestavimo Jugoslavijo. Kot mlad kongresnik sem bil na pogrebu Edvarda Kardelja in vem, koliko Slovencem Jugoslavija pomeni,« nam je sporočil vodja ene najmočnejših svetovnih velesil, ki se nadeja, da se bo Gibanje neuvrščenih z reunionizacijo Jugoslavije spet okrepilo.

Z njim se strinja tudi njegova namestnica Kamala Harris, ki vidi v prihodnji reintegraciji Zahodnega Balkana veliko upanje za Evropo in za stabilnost v svetu, k čemur naj bi pripomogla tudi zmaga naprednih strank, ki bodo uravnotežile prevelik vpliv višegrajskih konservativcev. Kot je dejala, v Beli hiši vsak dan dobivajo redna poročila o dogajanju v Sloveniji, zato dobro vedo, kaj se pri nas dogaja. »Vsaka izjava o vaši državi je dobro premišljena,« je sporočila.

Za komentar smo zato zaprosili odpravnico poslov v ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Susan Falatko. Odgovorila nam je takole: »Kot veste, v diplomaciji ne moremo komentirati vsega in tudi razkrivati vseh podrobnosti. Lahko samo povem, da tudi sama opažam, da se nezaupanje do Bruslja v Sloveniji krepi, prav tako pa tudi jugonostalgija. Naloga prihodnje vlade bo, da se dogovori z vladami ostalih nekdanjih jugoslovanskih republik o plebiscitu za združitev republik. S tem bi nova jugoslovanska federacija postala enakopraven partner ZDA in EU ter pomemben dejavnik svetovne politike. Prepričana sem, da bi v Sloveniji takšen plebiscit uspel, saj si mladi želijo takšnega statusa Slovenije.«

Pridobili pa smo tudi mnenje uslužbenca veleposlaništva, ki pa želi biti neimenovan, gre pa za 34-letnega Američana. »V Sloveniji živim pet let in čudim se, kako se matrate s to svojo državnostjo in evropskostjo. Pred 30 leti ste postali samostojni in to na silo, čeprav so bili naši proti. Ko ste enkrat postali samostojni, ste spet začeli lezti v rit Beogradu. Nikoli niste zadovoljni. Enkrat bi bili partizani, drugič domobranci, tretjič spet kaj tretjega. Vsekakor pa se ne nameravam vmešavati v vaše politične zadeve, vseeno pa povem svoje mnenje: naslednje leto bo deset let, odkar je naš tedanji veleposlanik Mussomeli sprožil pravi pogrom proti naši državi, ker se je menda vmešal v povolilno sestavljanje koalicije. In tisto res ni bilo KUL, kar je delal. Za vas bi bilo najbolje, da postane Miha Kordiš za en mandat predsednik vlade, da boste spet malo zahrepeneli po svobodi. Pa srečno, Slovenija!« nam je povedal.

Adam Musič