foto: Flickr

V sredo, 24. novembra, je Evropo in svet šokirala ena najbolj bizarnih novic iz sveta politike. Novoizvoljena švedska premierka Magdalena Andersson je namreč vložila svojo odstopno izjavo le nekaj ur zatem, ko jo je parlament potrdil na tem položaju. S tem je dosegla rekord in postala predsednica vlade z najkrajšim mandatom na svetu. 

Odstop je Anderssonova utemeljila s tem, da parlament ni potrdil predloga proračuna in da so Zeleni zapustili koalicijsko vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Takšna naj bi bila tudi ustavna praksa – ko namreč ena od strank odide iz koalicije, vlada pade. Anderssonova, sicer predsednica švedskih socialdemokratov, naj bi sicer nasledila pred dvema tednoma odstopljenega premierja.

Postopek naj bi bil torej standarden, odstop pa nekaj običajnega – vsaj tako nas prepričujejo spin doktorji v službi švedske vlade. A resnica je povsem drugačna. Ko smo se v uredništvu Mravljišča preko telefona pogovarjali z enim od novinarjev s Švedske, ki želi biti neimenovan, nam je ta potrdil, da tako neobičajnega primera še ni bilo. “Celo po velikem uvozu muslimanov na Švedsko in po pojavu Grete Thumberg je naša politična situacija delovala izjemno stabilno. Še nikoli doslej se ni zgodilo, da bi premier padel v roku nekaj ur. V času svojega študija novinarstva je skupina Abba zmagala na Evrosongu, pa se niti takrat ni zgodilo nič pretresljivega.”

No, mi pa smo vendarle našli razlog za odstop Anderssonove. Kot je znano, je STA novico o njeni izvolitvi sporočila v sredo ob pol dvanajstih. To pomeni, da je bila verjetno potrjena kakih petnajst minut pred tem. Kakorkoli že, v prvi uri po njeni izvolitvi je bilo vzdušje v švedskem parlamentu še zelo optimistično. Ob 11.54 pa je svoj tvit, v kateri je bila zapisala čestitka Anderssonovi, objavila Tanja Fajon, ki je ob tem proslavljala “žensko moč”. Ko je njen tvit zaokrožil tudi med poslanci švedskega parlamenta (okoli 12.15), so se razmere na mah poslabšale, prišlo je do padca proračuna in napovedi odhoda ene od strank iz koalicije. Tako je bila prisiljena odstopiti.

Za zdaj ni znano, ali je Fajonova že preklicala čestitko Anderssonovi. Je bilo pa zaradi te čestitke veliko hude krvi celo med člani SD, medtem ko mediji o tem niso poročali.

Glede na omenjeni učinek Tanje Fajon na švedsko politiko bomo v uredništvu Mravljišča opravili raziskavo o tem, kolikšen je bil vpliv Fajonove na vse slovenske ministre, ki so opravljali funkcijo zelo kratek čas. Za zdaj je rekorder Igor Maher, ki je odstopil po petih dneh kot minister za infrastrukturo, nekoliko dlje je zdržala Klavdija Markež v vlogi ministrice za izobraževanje.

Tvit Tanje Fajon si lahko ogledate tule:

Nagnus Peglund