foto: epa

Kot kaže, je evropski socialist in sedanji predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli malo pred začetkom Blejskega strateškega foruma povsem izgubil živce. Včeraj so namreč funkcionarji EU za krajši čas sklicali nujno videokonferenco s predstavniki Rusije, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom, govorili naj bi o krizi v Afganistanu.

Ko je namreč Sassoli opozoril Putina, naj Rusija svoj zgodovinski dolg do Afganistana zaradi sovjetske okupacije poravna tako, da sprejme kakih sto tisoč migrantov iz te države, mu je Putin dejal, da to nikakor ne pride v poštev, ker bodo v Rusiji sprejemali samo tiste, ki so aktivno sodelovali s Kremljem, ne pa tudi tistih, ki so bili v službi zveze Nato. Sassoli je nato povsem izgubil živce in je v navalu jeze obtožil ruskega predsednika, da je egocentrik brez državniške drže. Zato je morala v pogovor vskočiti predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen in umiriti strasti.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar Tass je Sassoli svoj izpad opravičeval z izgovorom, češ da ne more vseh migrantov sprejeti Zahod ali pa Turčija. »Razumem, da gospoda predsednika, ki je bil nekdaj agent KGB v vzhodni Nemčiji, da ga skrbi za varnost, vendar pa s svojim zavračanjem humanitarnega koridorja zamuja zgodovinsko priložnost, s katero bi Rusija ogromno pridobila. In to že v osemdesetih letih, še v času Sovjetske zveze. Če bi slednja takrat sprejela vse doktorje jedrske fizike iz Bližnjega vzhoda, se černobilska nesreča nikoli ne bi zgodila,« je v odzivu za Itar Tass dejal Sassoli.

Bruseljski dopisnik enega najbolj znanih ameriških informativnih spletnih portalov Babylon Bee pa je sporočil, da je bil pravi razlog za Sassolijevo slabo voljo ta, da je Von den Leynova najprej ogovorila Putina v svojem materinem jeziku, ta pa ji je odgovoril v brezhibni nemščini. Njun pogovor je trajal deset minut, Sassoli pa ni ničesar razumel, kaj se pogovarjata, skrbelo pa ga je, da nista morda sklenila kakšno novo kravjo kupčijo glede statusa Madžarske in njenega premierja Viktorja Orbana, ki ga evropski socialisti nikakor ne prebavljajo.

R. V.