foto: STA, Wikipedia, Demokracija

Čeprav je bil avstrijski predsednik Alexander van den Bellen šele nedavno izvoljen za drugi mandat, se govorice o njegovem skorajšnjem odstopu že širijo. Razlog zanje pa je – novoizvoljena slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Slednja je namreč po včerajšnjem srečanju s premierjem Robertom Golobom dejala naslednje: “V neki oddaji sem slišala, da sem prva ženska na čelu Slovenije po Mariji Tereziji.” Omenjeno izjavo je avstrijsko veleposlaništvo še isti večer posredovalo uradu avstrijskega predsednika. Slednji se je na izjavo odzval danes.

“Priznati moram, da sem ponosen, da si Slovenci in Avstrijci delimo iste vladarje in da je bila tudi cesarica Marija Terezija slovenska predsednica svoj čas. To me zelo veseli. Me pa nekoliko preseneča, da moja spoštovana kolegica Nataša ni omenila jugoslovanske premierke Milke Planinc, zaradi česar so Slovenci množično hodili kupovat v Avstrijo, predvsem čokolado Milka,” je v svoji prvi izjavi dejal zvezni predsednik Aleksander van den Bellen.

Kasneje pa je avstrijski predsednik neuradno ponudil Pirc Musarjevi, da postane še predsednica Avstrije. “Pogosto slišim mnenja nekaterih Slovencev, da bi se morala Slovenija priključiti Avstriji. Ker z gospo Pirc Musar deliva iste ali vsaj zelo podobne vrednote, smatram, da to ne bi pomenilo izdaje volivcev, če bi svojo funkcijo ponudil kolegici Nataši,” je dejal za naš portal.

Kljub temu pa v Avstriji vsi le niso navdušeni nad možnostjo, da bi Pirc Musarjeva postala še predsednica Avstrije. Iz vrst svobodnjaške stranke nam je vir sporočil, da se ne moremo iti zgodovinskega revanšizma, ker je bil pač Franc Jožef ne samo avstrijski cesar, ampak tudi ogrski kralj. “Sicer pa, Marija Terezija je obvladovala vse, le svojega moža ne. Kako bo Nataša obvladovala svojega podivjanega moža Aleša Musarja? Kaj če bo v Rusko dačo pripeljal Putina?” je dejal neimenovan član avstrijskih svobodnjakov, ki sicer zavrača vsako podobnost z Golobovim Gibanjem Svoboda.

Johann von den Musser-Pierz