foto: Matic Štojs Lomovšek

Halo, ali bi lahko dobil Blanko Žgajner? Kako ne morem? Kako nima časa? A da se z Jankovićem ukvarja? Oprostite, ali se lahko režim?

Seveda je resno delo ukvarjati se z Jankovićem, samo da mora to delati človek, ki ni pozabljiv. Kaj ni gospa enkrat pozabila nekaj pravočasno sodišču sporočiti? Če ima zdravstvene težave, mora k zdravniku. Čeprav je za demenco še malo mlada. Kako nima demence? Zakaj je pa potem zamočila? Da ni? Sodišče je reklo drugače. Kaj se vam ne zdi, da je spolni odnos, pogojen z delovnim mestom, zločin? Kako ni kriv? Ni dokazov? Še v nekem časopisu so prisluh objavili. Kako ni prisluhov, ker so bili uničeni? Veste, to me spominja na ono zgodbo, ko so v nekdanji Jugi morilca, ki je zaklal ženo in psa, oprostili, ker je bil drugače zgleden član partije in šef mestnega komiteja, pa truplo je iz mrtvašnice izginilo. Pa za psa se je med sojenjem opravičil zaradi alkoholiziranosti. Ne moremo mi imeti takšne pravne države, pa smo blizu. Kanglerjeve prisluhe še danes objavljajo v javni hiši, pa so nezakoniti, on pa oproščen!

Zdaj gospa Žgajnar spet Jankovića nekaj po sodišču preganja in ji je prejšnji teden v fris rekel, da piše pravljice. Ne morete na tožilstvu imeti bratov Grimm, to ni resno. Ne Grims, Grimm, čeprav bi vam Grimsa res privoščil. Bi vas v vrsto postavil. Kakšno streljanje? Ne gre za takšno vrsto. Vi si čisto po svoje marsikaj predstavljate. Potem pa ni čudno, če vam sodišče kapitalne zločince na prostost spušča. Recimo one balkanske bojevnike. A pritožili se boste? Kakšno kaznivo dejanje bi bilo, če se zdaj smejim? Nič ne napadam pomembnega državnega organa, samo zanima me, zakaj ni kaznivo dejanje, če en Srb kriči, da je treba v Sloveniji izvesti državni udar! Čakajte malo, kakšen šovinizem, če se pa ni Slovenec tako drl. Ne, tisti tip ni naredil državnega udara, množice je ščuval. Ne vem, če je bi oborožen, mikrofon je imel v rokah. A potem lahko grem zdajle na cesto in tulim, da je treba narediti državni udar recimo v pravosodju? Kako ne smem? A to bi bilo pa kaznivo? Državo lahko nekdo sesuje, pravosodja pa ne? A imate tudi vi sarajevsko diplomo?

Kaj se pa zgražate? S kom pa sploh govorim? Aha, vi ste vrhovni tožilski šef. Kako približno? Ali ste ali pa niste. Ne poznam človeka, ki bi bil na pol neumen, ali pa ženske, ki bi bila na pol lepa. Kličem pa vas, ker bi rad prijavil kaznivo dejanje umora. Kako, koga so umorili? Mene, simbolično. Zadnjič je eden, ko so demonstrirali, kričal vame – ubiti ga, ubiti. Seveda me ni ubil, saj se z vami pogovarjam! Kaj pa vam je! Ali ga boste kaznovali? Da ni vseh znakov kaznivega dejanja? Kaj pa so ti znaki? Oprostite, zaradi vaše pravne države se pač ne bom pustil umoriti. Se pa počutim na smrt ogroženega. Zakaj to ni kaznivo? Koliko mrtev pa moram biti, da boste kaj storili? Mi je jasno, da ne smem dihati, samo to je z vaše strani malo amatersko. Poznam kolega, ki recimo v bližini levičarjev ne diha. Pravi, da gre za strupen zrak. Pa to še ne pomeni, da je mrtev. Čeprav gre v tem primeru za hudo onesnaževanje zraka, za tako imenovano ekološko zaroto levice in Luke Mesca, za katastrofo in bi po uradni dolžnosti to tudi vi morali preiskati in sankcionirati.

Dobro, razumem, nisem pomemben in se mi lahko grozi. Kaj pa tisto, ko je nekdo predsedniku vlade in celi družini napisal, da jih je treba pobiti, zaklati in še kaj povrhu? Ne, seveda se tisti, ki je grozil, ni podpisal! Ste pa imeli nekoga, ki se je podpisal, pa je bil oproščen, ker mu gre pač na živce Janez Janša in ker ima človek človekovo pravico, da mu gre na živce. Meni gre cirka 500 ljudi na živce, tresem se, ko jih gledam in poslušam, pa jim ne grozim. Ne vi mene k psihiatru pošiljati! Moja pravica je, da mi gre kdo na živce. Nesramni ste, nespodobni …Da grem pa že vam na živce? Moj dobri znanec je psihiater, pa čisto pravo diplomo ima. A na jetra vam tudi hodim? Tu pa nikogar ne poznam, pa čakalne vrste so dolge …

Halo, kako si drznete prekiniti pogovor.

Vinko Vasle