foto: Pixabay

V Sloveniji primanjkuje zdravnikov. To vsi vemo. Ampak tega ni mogoče očitati sedanji vladi niti prejšnjim, saj to pomanjkanje traja že skoraj tako dolgo kot slovenska državnost, najbrž pa jih je primanjkovalo že v prejšnjem sistemu, čeprav, kolikor se spomnim, takrat o tem ni bilo govora oziroma se ni smelo govoriti.

No, v zadnjih nekaj desetih letih pomanjkanje zdravnikov marljivo vse bolj in bolj rešuje naša televizija. Pa ne samo nacionalna RTV, ampak vse televizije, tako leve kot desne. Tako večino časa, namenjenega televizijskim reklamam, namenjajo različnim zdravilnim mojstrom in mojstricam, ki nam ponujajo najrazličnejša zdravila. Seveda imajo zdravila, ki jih ponujajo, svojo ceno, ki jo seveda določajo proizvajalci. Zanimivo pa je, da (vsaj jaz) še nikdar pri spremljanju televizije nisem videl, da bi televizijci kdaj soočili omenjene proizvajalce in njihova zdravila kot konkurenco. Jasno je, da tega ne storijo, ker bi potem pljunili v lasten žep, ko jim ti zdravilski proizvajalci ne bi hoteli več plačevati takih oglasov.

Zato sem prepričan, da bomo še dolgo gledali propagiranje določenih zdravil brez konkurence. A vendarle moramo priznati, da zdravilski proizvajalci opozarjajo, da njihova odlična zdravila lahko vplivajo tudi negativno. In da poizvajalci zaradi tega ne bi bili kaznovani (kar se na naših sodiščih nikakor ne bi moglo zgoditi), lahko ob večini reklamiranih zdravil slišimo tudi zanimiv stavek: »Pred uporabo (reklamiranega) zdravila natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih posledicah se posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom.« Pa smo spet pri zdravnikih (in tudi farmacevtih). Ampak če so reklamirana zdravila tako dobra, zakaj je treba upoštevati še omenjeno tveganje. Predvsem pa, zakaj ta tveganja in neželene posledice niso napisane tako transparentno, da jih ni treba prebrati natančno, oziroma kako naj jih preberejo nepismeni, kamor spadam tudi jaz. No, televizijam je zagotovo všeč ta stavek, saj ob hitrem napovedovanju traja skoraj pet sekund, kar po ceni osem evrov za sekundo na RTVS znese kar 40 dodatnih evrov zaslužka. Sicer pa je dodatek »Pred uporabo natančno preberite navodilo, o tveganjih in neželenih posledicah se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom« hudo spotakljiv, ker ne imenuje tudi zdravnic in farmacevtk. Televizije bi tako dobile še nekaj evrov več. Sicer pa bi o tem, kako pomembne so farmacevtke, lahko povedal več ljubljanski župan Zoran Janković.

Bogo Sajovic