foto: posnetek zaslona

Janez Janša je sklenil s Tajvanom sporazum o ustanovitvi gospodarskih predstavništev tako slovenskega na Tajvanu kot tajvanskega v Sloveniji. To sicer nista veleposlaništvi, ker sicer Slovenija priznava, da je Tajvan del Kitajske, ampak tovrstne gospodarske povezanosti s Tajvanom ima še kup drugih držav, ki prav tako zagovarjajo, da je Tajvan del Kitajske.

Na to Janševo vladno odločitev so takoj jezno odgovorili Kitajci, ki zdaj diplomatsko zmerjajo Slovence in Litovce, ki so podpisali podoben sporazum s Tajvanom. Tako se zdi, da sta dvomilijonska Slovenija in podobno velika Litva strašno ogrozili milijardno Kitajsko.

To Janševo potezo je seveda ostro napadla naša levica, češ da bomo s tem pretrgali stike s kitajskimi trgovskimi dobavitelji, predvsem pa z najbolj komunistično državo na svetu. No, morda pa se je Janša hotel tako zavarovati pred uvozom kakšnega novega kitajskega virusa. Recimo komunističnega.

No, to našemu gospodarstvu najbrž vseeno ne bo škodilo, saj je Tajvan eden glavnih svetovnih proizvajalcev čipov. Bodo pa Kitajci kot stalni član  v varnostnem svetu Združenih narodov zagotovo  proti, da bi Slovenci dobili podoben status v tej oganizaciji. No, mimogrede naj omenim, da Združeni narodi Kitajske niso izključili, ko je zasedla Tibet, pa tudi zdaj ne, ko vsiljuje komunistični režim v Hongkongu.

Janša pa je to svojo potezo razložil tudi s tem, da ima Tajvan pravico biti neodvisna demokratična država, saj je od kitajskega komunizma ločen od leta 1948. Sicer pa bi lahko kitajski komunisti postregli s podatki, ali več Tajvancev vsako leto pobegne na Kitajsko ali več Kitajcev na Tajvan.

To Janševo potezo razumem tudi kot naš odgovor ob osamosvojitvi, ko je Tajvan leta 1992 predlagal, naj bi koprsko pristanišče postalo glavni cilj za tajvansko trgovsko ladjevje za Evropo. Če bi Slovenija v to privolila, bi koprsko pristanišče imelo odlično uvozno in izvozno tajvansko tonažo. Morda so Tajvanci to zanje bližjo pomorsko pot izbrali prav zato, ker je majhna Slovenija postala neodvisna. Ampak naša tedanja vlada je ta tajvanski predlog zavrnila, ker vlade takrat ni vodil Janez Janša. Zato je zdajšnji Janšev sporazum s Tajvanom kljub zamudi 30 let gospodarsko odličen tako za Slovenijo kot za koprsko pristanišče.

Bogo Sajovic