foto: arhiv Mravljišča

Če še ne veste: po službeni dolžnosti vsak dan berem policijska poročila o junakih nočne kronike. In posebej v pasjih dneh je navada, da Slovenci radi kaj cuknemo in pogledamo v kozarec zares globoko, potem pa se meni nič tebi nič spravimo za volan.

No, dokler so rezultati takega početja samo policijske kontrole, kjer grešniki pihajo v pojočo travico kot otroci v zmaja Tolovaja, še nekako gre. Problem je, ko v stanju, ki se ga menda ne zavedajo, naredijo kakšno hujšo traparijo in se izgovarjajo, da so jedli pijanega krapa ali pijano nevesto. To se je sicer večkrat zgodilo tudi med znanimi Slovenci. Še dobro se spomnim vragolij meni ljubega dolenjskega večnega mladinca Toneta Anderliča, ki ga popularno imenujejo »Vinska mušica« (no, Mladina ga je takrat imenovala »Maligan«). Pa seveda Zmaga pl. Jelinčiča, ki je nekoč zletel s ceste s službenim avtom, nato pa razširil govorico, da so ga zrinili »ta beli«. In smo nato ugotovili, da je bil morda kriv kakšen haložan, ljutomerčan ali pa šentjanževec. Zagotovo pa se ne strinjam s tistimi, ki trdijo, da pitje alkoholnih pijač poslabšuje kakovost vida. Namreč, če ga malo preveč cuknem, vidim dvojno. V takem stanju pa ni dobro iti v kino, saj lahko enemu človeku zaračunajo dve vstopnici.

Očitno pa bo treba uvesti tudi policijske kontrole za tiste, ki so pijani ne samo za volanom, ampak tudi za računalnikom. Včasih imam občutek, da moji najljubši slovenski intelektualci, kot so npr. Alem Maksuti, Anis Ličina in Dejan Jefim, nekoliko preveč pogumno razkazujejo svoj izjemen intelekt. In se zanje bojim, saj bi jih lahko kakšen možganožer celo napadel in ubil. Skrbi me tudi za Vero Kozmik Vodušek, ki je zadnje čase spet v pogonu in sprašuje naokrog, ali so cerkve po Sloveniji še osvetljene. Mogoče zaradi tega, ker je konec devetdesetih let naš mednarodno najbolj uveljavljeni literat Drago Jančar v znameniti 206. številki Nove revije (z naslovom »Sproščena Slovenija«, zaradi katere je svetovno znani filozof Boris Vezjak skoraj dobil živčni zlom) zelo nazorno opisal govorjenje urednika tednika z največjo naklado (pa menda ni mislil mojega prijatelja Zlatka Šetinca?), češ kako žarometi, ki osvetljujejo cerkve, dejansko uničujejo okolje. Pa Greta takrat še niti rojena ni bila! No, kakorkoli že, verjamem, da je imela Vera dober namen, je pa res tudi to, da moramo biti pozorni na pojav, ko so možganske celice med seboj nekompatibilne, ker ima pač vsaka svoj faktor.

Ne glede na vse pa je treba Verine pripombe vzeti resno, kajti feminizem še zdaleč ni mrtev, kar sta zadnji dve leti ves čas dokazovali predvsem Tea in Nika. Ne vem sicer, ali je to, da bo golobja vlada postopoma uvajala zastonj higienske pripomočke za ženske, zaposlene v javnih službah, njuna ideja, vem pa, da so podobne ideje gojili tudi v stranki ponosnih naslednikov ZKS, kjer morajo še vedno spoštujejo svetlo izročil preživelih sufražetk, ki so menopavzo doživele že pred 40 in več leti. AFŽ pač ni zgolj relikt zgodovine, ampak stvar sedanjosti, mar ne? In pri odstranjevanju fašizma si je treba pomagati tudi z uveljavljanjem menstrualne pravičnosti – tako pač ta pojav imenujejo sodobne influenserke.

Nisem pa prepričan, ali niso morda zamudile zgodovine, kajti spol je po njihovo stvar družbenega dogovora in subjektivne presoje. Lahko se tudi jaz počutim kot baba (sploh ko spijem kakih pet velikih piv), zaposlen sem v javni službi – torej? Sicer pa, zakaj je treba diskriminirati ženske, saj imajo menstruacijo tudi tiste, ki niso zaposlene v javnih službah? In zakaj diskriminacija med spoloma (no ja, med spoli, ki jih je menda 72) in zakaj ne bi vladni golobnjak častil tudi kakšne ola-gume in lubrikante za vse tiste, ki so »narobe zvezani« in jih avtomehaniki še vedno prijazno imenujejo »cvajtakterji« (ker so wartburgi s tehnologijo mopeda že zdavnaj izumrli)? Srčno upam, da bo ustavno sodišče na tem področju naredilo red, ker me resno skrbi, da imajo avtorji takih domislic morda kakšne čipe v možganih – pa ne zaradi cepljenja proti covid19. No, naslednjič, ko se bom sprehodil mimo vladne zgradbe, bom za vsak slučaj vzel s seboj merilec signalov in bom hitro ugotovil, če imamo v golobnjaku tudi kaj čipiranih golobov in golobic.

Špricerjev Pepi