foto: Wikipedia

Pa so se črnoglede napovedi v Afganistanu zgodile že  v slabem mesecu dni.

Talibani, ki so obvladovali  nekaj obrobnih afganistanskih pokrajin, so brez boja zasedli glavno mesto Kabul. Združene države Amerike, ki so Afganistance zadnjih 20 let varovale s svojo vojsko, zraven pa so bile tudi Natove vojaške enote, so se umaknile iz Afganistana. Pri tem so Američani mislili, da so v teh dvajsetih letih  dodobra izurili in oborožili afganistansko vojsko, prebivalstvo pa naučili demokracije. Pa so se ušteli.

Očitno niso upoštevali vzhodnjaške miselnosti, da ima oblast le en človek. Ta edini vlada, demokracija pa nepotrebna zahodnjaška usmeritev. Pri tem je vseeno, ali je na vrhu oblasti kralj ali cesar ali pa komunistični samodržec.

Sicer je v Afganistanu še en nepojasnjen dogodek. Ko so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja Sovjeti zasedli Afganistan in Afganistancem ponudili komunistično oblast, so se ji ti uprli in po desetih letih je morala sovjetska vojska zapustiti državo. No, prav takrat je tudi padel berlinski zid. In potem so oblast prevzeli talibani, dokler jih niso pregnali Američani.

Zdaj pa se talibani lahko pohvalijo, da so premagali dve največji svetovni sili, Sovjetsko zvezo in Združene države. S čim takim se ni mogel hvaliti niti Hitler. Je pa vseeno to uspelo nekomu, našemu tolovarišu Titu. Najprej je v tako imenovanem narodnoosvobodilnem boju premagal Nemce (res da s pomočjo anglo-ameriških in sovjetskih sil), potem pa je tri leta pozneje premagal še Stalina, ko je zmagovito izstopil iz Kominterne.

Tako bi zdaj naše partizane in vse druge ponosne naslednike komunistov lahko prekrstili v naše talibane. In zato bi od naše vlade, ko bo na čelo prišel kakšen novi Šarec, pričakoval, da se bo Afganistan preimenoval vsaj v Jugoafganistan.

Mi pa bi lahko sprejeli v državo vse tiste Afganistance, ki bežijo pred novim režimom, saj pri nas znamo begunce na hitro likvidirati, kar smo dokazali že po drugi svetovni vojni.

Morda bi bilo dobro, če bi ta nova vlada uvedla tudi vrsto talibanskih ukrepov zoper ženske, kar ne bo težko, saj so pri na babe žabe, tako da ne bi več delale gneče v državnih ustanovah. No, morda bi bile izjema le sodnice, ki vselej sodijo tako, kot je to bilo v časih, ko so prišli na oblast naši partizanski talibani.

Bogo Sajovic