foto: STA

Eden večjih doneskov Kučanove bavconovske pravne šole je odločitev vrhovnega sodišča, da je Janez Janša kriv, ker je za Efgenijo Carl, delavko televizije Slovenija, napisal, da je v resnici poceni prostitutka Milana Kučana. Zato naj bi ji Janša izplačal 6 tisoč evrov odškodnine. Po povprečnih cenah nočnih tovarišic, je to za kakšnih 150 koitusov, v omenjenem primeru pa za približno 300. Po aferi JBTZ, ko je Kučan okupatorjevi srbski armadi predal Slovence in po genialno izmišljeni aferi Patria, ko je dal zapreti Janšo, je to pomemben mejnik v pravni državi.

Stvar pa se bo zelo zapletla, ker je isto vrhovno sodišče v zadevi Mojce Pašek Šetinc sklenilo, da je svoboda govora, če se ji reče Kučanova prostitutka za majhen denar in ne bo dobila 6000 evrov. Ali se je komu na vrhovnem sodišču zmešalo, ni jasno, ker tam marsikdaj vse pomešajo. Hudo je to, da enemu največjih sinov Udbe in komunizma Milanu Kučanu v enem primeru priznavajo, da ima na RTV prostitutke, v drugem primeru pa ne. Zato se bodo nekako morali uskladiti. Kučan namreč ni kdorsigabodi, ampak je po fašistih majhna komunistična zloba na dveh kratkih nogah, čeprav ga zadnje čase ovekoveči trebuh človeka, ki ima privilegirano pokojnino. Tole je malo krivično, ker med enako velike zlobnice sodi tudi Spomenka Diklič-Hribar, ki jo s Kučanom povezuje tudi zelo privilegirana poslanska pokojnina, ki jo je v trenutku nepozornosti ukradla davkoplačevalcem.

Milan Kučan je seveda navaden upokojenec z nenavadno pokojnino, ki si jo je pošteno prislužil kot šef Udbe, Udbo-mafije in komunistov. Poleg tega je po vseh avtoriziranih biografijah lastnoročno osamosvojil Slovenijo tako, da je v trenutku, ko so po slovenskih cestah že vozili okupatorjevi tanki, dal razorožiti teritorialno obrambo, da ne bi bila vojna za Slovenijo preveč krvava. Pri tem je zanimiva vloga doktorja zgodovinskih znanosti Boža Repeta, ki je zgodovinske resnice o Kučanu prepustil cenzuri biografije samega ovekovečenega. V akademski zgodovinski sferi to ni povzročilo kakšnih velikih dilem, na tujem pa bi takšen zgodovinar, ki se podpiše pod prirejene resnice, izgubil vse akademske privilegije in časti. A ko gre za Kučana, se to ne more zgoditi.

Milan Kučan je navaden upokojenec s privilegirano pokojnino, ki se sprehaja po Ljubljani in rad kam zaide. Včasih na televizijo, včasih na ustavno sodišče, včasih v vladno palačo – odvisno, kateri udbovski elementi so na čelu teh ustanov. Zdaj, ko je njegov lik in delo zavarovalo tudi vrhovno sodišče, je seveda vprašanje, kaj se o njem še sme reči in napisati. O Janši se na primer lahko reče “ubijte Janšo” in je to normalna kritika politika, pravi naša pravosodna oblast. Kaj pa, če bi kdo to kričal po cestah o Kučanu, ali pa bi kdo to zapisal? Pa poskusimo – ubijte Kučana. Ker obstaja tudi kučanizem, je vprašanje, ali so dovoljene parole “smrt kučanizmu!” Pa poskusimo – smrt kučanizmu. Ker je svoboda besede in pogledov tudi to, da je Janša fašist, je vprašanje, kaj bi sodna veja oblasti naredila, če bi nekdo javno razglašal Kučana za fašista. Pa poskusimo – Kučan je fašist. Enako velja za divjake, ki trdijo, da je Janša diktator. Ali je to mogoče reči tudi za Milana Kučana in ali je to kaznivo?

Tu pa že imamo problem. Človek, ki je bil šef morilske Udbe, ki je načeloval diktatorski partiji v nobenem primeru ni bil humanitarni delavec, čeprav bi naša malo usekana sodišča tudi to znala tako interpretirati.

Ne vem, ali bi ovadil prijatelja, ki je zadnjič rekel, da je Kučan spet prilezel iz svoje murglske podganje luknje in končno dal udbovski blagoslov tistim, ki se borijo za smrt Janši in janšizmu in proti njegovi diktaturi in fašizmu. Vsak normalen človek bi se ne glede na veroizpoved ob tem pokrižal, ker gre pač za ideološko monstruozno diskvalifikacijo, nenormalni, ki tekajo in razbijajo po ulicah, pač v to zdaj še bolj verjamejo, ker je to s svojo prisotnostjo zapečatil Milan Kučan, navaden upokojenec s privilegirano pokojnino.

Kdaj bo padla prva žrtev?

Vinko Vasle