foto: Tamino Petelinšek / STA

Vlada bo v parlament vložila zakon, po katerem bodo prejemniki plač od svojih bruto prejemkov dali manj denarja v državni proračun. Tako bodo za zaposlene neto plače za kakšnih sedem odstotkov višje.

Jasno da kulovci temu nasprotujejo, ker itak nasprotujejo vsaki vladni odločitvi. No, neomarksisti Janši očitajo, da bodo s takšnim zakonom pridobili le tisti, ki imajo visoke oziroma previsoke plače. Revni pa bodo ostali revni. Poleg levakov se tega zakona bojijo tudi pravoverni ekonomisti, ki se bojijo, da bo Slovenija morala spremeniti proračun in se bo zato za dolgo let prezadolžila. To bo padlo na pleča vseh prihodnjih vlad.

Zato naši napredno razmišljajoči državljani menijo, da je Janša tak zakon dal v postopek, da bi na prihodnjih volitvah zmagal, kajti večini zaposlenih Slovencev je čisto všeč, da bodo dobili višje neto plače, medtem, ko kulovcem vodenje hudo zadolžene države nikakor ni po godu.

Ker pa imamo kljub pandemiji visoko gospodarsko rast in so se finančni prihodki iz dohodnine povečali za 214 milijonov evrov glede na načrtovane, v prvih devetih mesecih, ko zakon sploh še ne velja, pa so se prihodki povečali za 400 milijonov evrov.

Ampak kulovci tega sploh ne slišijo in zato kar naprej od Janše zahtevajo, naj odstopi, ker se očitno bojijo, da bo skozi parlament spravil še kakšen za volivce dober, za kulovce pa sovražen zakon.

Zdaj bi kulovci in vsa napredna javnost morali zahtevati tudi takojšen odstop predsednika republike Boruta Pahorja, ki je razglasil, da bodo volitve 24. aprila, s čimer Janši omogoča, da dokonča sedanji mandat.

Najbolj pa so zmedeni v sindikatih. Po logiki (oni naj bi se najbolj potegovali za višje delavske plače) bi morali vladni zakon o zvišanju plač podpreti, ampak to bi bil hud sindikalni prevrat. Zato predsednica zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič izjavi: »Na kateri koli način razmišljam, kako razložiti, zakaj nismo zelo navdušeni za takšno spremembo, ki prinaša večji neto prejemek. Ne znam!« Za to izjavo, ki je sicer čudna, ji vseeno lahko čestitamo. Sindikalni Štrukelj se je ne bi upal izreči.

Čudim pa se, da niče od naprednjakov Janši ne očita, da bo tako osiromašil državo, da ne bo imela več denarja za napredne nevladne organizacije in podobne državne ustanove, ki svoj sloves gradijo le na tem, da so antijanšisti.

Sicer pa, če bo zakon sprejet, potem Sloveniji grozi, da bo večina državljanov tudi zaradi boljših plač prišla na volitve in seveda glasovala za tistega, ki mu gre za državljane in ne samo za državo.

Bogo Sajovic