foto: Nova24tv

V sredo pred enim tednom se je nad Ljubljano utrgal oblak in skoraj  z metrom dežja na kvadratni meter v kakšni uri poplavil zlasti središče Ljubljane. Tako so morali vodo črpati iz ljubljanske Drame, pa iz parlamenta, pa iz drugih pomembnih ustanov, recimo bolnišnice.

Meteorologi niso povedali podatkov, kdaj se je kaj tako deževnega zgodilo v slovenski preteklosti, so nas pa pomirili, da podobnih deževnih neurij ne pričakujejo prej kot v 200 ali 300 letih.

Ampak če stvari pogledamo malce bolj politično, kaj hitro ugotovimo, da je za to deževno neurje kriva sedanja vlada Janeza Janše. Pravzaprav njegov notranji minister Aleš Hojs. Jaz, ki še kar dobro poznam našo sedanjo politiko, pa se čudim, da to Janševo in Hojsovo krivdo levosučna opozicija tako imenovanih kulovcev, ki so prav pred tem nalivom sklenili, da bodo sklenili povolilni pakt proti Janši in vsem, ki ga podpirajo, da krivdo za to deževno neurje pripišejo Hojsu in seveda Janši.

Utrgani oblak je začel s svojo močo prav med Bežigradom in Šiško. In to prav tam, kjer so kakšno uro ali dve na severni obvoznici demonstrirali slovenski protivladni proticepilci. Te je sicer skušala ustavili policija, ampak policijski vodni top je preslabotno šprical po demonstrantih, zato je Hojs očitno naprosil nebo, naj posreduje. In to je s kakšno uro zamude tudi utrgalo omenjeni oblak. Za to naj bi bila torej kriva tudi Katoliška cerkev, ker je Hojsovo željo posredovala nebesom. A žal prepozno.

Seveda pa bi lahko tudi janšisti okrivili za poplave drugo stran. Ko je vlada pred meseci sprejela zakon, ki je predpisoval, kako se lahko uporabljajo obvodne parcele, so se pojavili čistovodniki in vreščali, da nam hoče Janša ukrasti pitno vodo, v kar so prepričali tudi večino volivcev, da je nato na referendumu zakon zavrnila. Ker je tako propadel zakon, ki je urejal tudi obnovo odvodnih kanalov, bi kot alternativo lahko čistovodniki svoje sledilce pozvali, da ob deževjih vodo, ki pada izpod neba, polovijo s kanglicami, če jim že gre za čisto vodo. Seveda pa bi čistovodniki v tem primeru hitro pripravili kakšno tarčo, v kateri bi vlado obtožili, da ni pravočasno zagotovila ustreznih kanglic, da o smernicah za lovljenje deževnice niti ne govorimo.

Ampak kulovci, ki bodo zagotovo na oblasti čez 200 let, takih janšističnih napak ne bodo ponavljali.

Bogo Sajovic