foto: Pixabay

Halo, kličem iz Središnjice. Mi delamo javnomnenjske ankete po vaših potrebah. Ne, vam ne bo treba nič plačati, to se mi s strankami dogovorimo. Ja, s političnimi strankami. To ni nič narobe – če hočejo dober rezultat, je treba plačati. Tako smo na primer lani naredili slovenskega Dončića. Ja, ja, Marjana Šarca. Čudovit človek, inteligenten. Ah, dajte no, tisti njegov profesor spolnega organa od kombajna ne loči. Šlo je za tipično desničarsko žalitev. Me ne zanima, ali je tisti profesor član Socialnih demokratov, tudi tam so smeti. No, tu pa tam kakšna, da ne bo zamere.

Zanima me, kaj vi mislite o Socialnih demokratih. Ja, ono prekrasno voditeljico imajo, Tanjo Fajon. Zakaj jecljate? Ali imate govorno napako? Nimate. V redu, potem pa mi zaupajte, zakaj vam je Fajonova tako zelo všeč! A da vam ni? Kaj pa imate proti njej? Da pljuva po domovini tam v Bruslju? Se vam ne zdi, da pretiravate? Kateri TV-program pa običajno spremljate? No, se mi je zdelo, da Novo24. Zdaj samo še recite, da berete Demokracijo, pa bom zelo užaljena. Ne, ni prepovedano, lepo pa tudi ni. No, še ni prepovedano, če sem natančna, ker bo Koalicija ustavnega loka naredila red. Kakšen fašizem?! Zelo pretiravate, mediji pač morajo biti resnicoljubni in profesionalni. Na primer, jaz rada berem Suzy, pa gledam POP TV in nikdar mi še niso nič očitali okrog javnomnenjskih raziskav.

Kakšna metodologija? Ne morem vam po telefonu razlagati naših zapletenih vzorcev, rangov in podobno. Seveda je mogoče, pa še kako, da je SDS vedno prva, če bi bile volitve, Janeza Janše pa ni nikjer med prvimi sto petdesetimi. Ni dobro, če dvomite o znanosti. Vsega sem se naučila pri Niku Tošu. Pa kaj če je Kučanov, a potem ni znanstvenik? On je javno mnenje delal že takrat, ko se vi še rodili niste! Nič ne žalim, samo spomnim se, kako mu je partija rekla tam v začetku sedemdesetih, da so ljudje nekam sitni in nezadovoljni, da po gostilnah robantijo proti partiji in oblasti nasploh. In je naredil anketo, po kateri je bilo 99.9 odstotka zadovoljnih. Tisti ostanek so pa itak bili z družbenega dna in sovražniki.

A kje smo dobili vaš naslov in telefonsko? Mi ni treba z informacijsko groziti. Naša firma Središnjica ni Janez Janša in tudi pisem vam ne pišemo, ampak sprašujemo. Recimo, zanima me, kdo od politikov vam je najbolj všeč. Janša? Bog pomagaj. V redu, sem zapisala. Koga boste pa volili? A spet Janšo? A ste tako nerazgledani, da nobenega drugega ne poznate? Ja, na primer Luko Mesca, mlad, ekonomsko razgledan … Kako butast? Ne se tako izražati. Ne, seveda nimamo kategorije najbolj butastih. Verjetno pa nimate nič proti Matjažu Nemcu – odločen politik, pošten … Ah, dajte no, če se včasih razburi, je pač malo bolj srborit in ni res, da je predsedujočega Jožeta Tanka skoraj udaril. Skoraj ni nič. Da laže? To boste pa na sodišču dokazovali. In nehajte kričati. Tudi pri Marku Koprivcu ste neodločeni? Kako strašno odločen? Groženj pa ne prenašam.

Kateri stranki bi pa čisto, ampak čisto zares pri polni zavesti dali svoj glas na volitvah? Spet ta SDS! Kako ste dolgočasni. Kaj pa recimo SAB? Kaj se režite? Torej se še niste odločili. Zabeležila. Kdo od politikov pa si po vašem zasluži največ točk na naši lestvici? Pa kaj ste vi odvisnik – spet Janša. Kaj pa na primer gospa Ljudmila Novak? Zakaj se križate, a ste verni? Veste, tudi neverni bi ji dali svoje glasove. Ona bi bila idealna predsednica države. Bi glasovali zanjo? Ne tako kričat, sem razumela, da se še niste čisto odločili, da bi jo volili. Ali Goloba poznate? Ma ne tistega, ki vam serje po fasadi, kot ste rekli – na Roberta Goloba mislim. Ne, tega pa v javnomnenjsko ne morem zapisati in ti vaši pridevniki so res višek nespodobnosti. Saj si vas skoraj ne upam vprašati, zakaj boste glasovali za stranko Tomaža Vesela ali pa Igorja Zorčiča!

Halo, haaaloo??! Ne slišim dobro!

Nespodobnež, slušalko je dol vrgel. Naslednji torej.

Halo, gospa, zakaj bi vi volili Tanjo Fajon? Joj, se opravičujem gospa Bratuškova. Ja, bom popravila vzorec. Saj imate naš TRR?

Vinko Vasle