foto: Polona Avanzo

Kakšna gneča se obeta slovenskemu parlamentu po prihodnjih volitvah! Če odštejemo zdaj vodilno SDS in NSi, ki bosta skoraj zagotovo prišli v parlament in zasedli kakšno tretjino poslanskih sedežev, naj bi v parlament prišel tudi kulovski četverček, od katerega bodo najbrž SD, Levica in Stranka Marjana Šarca dobili približno tretjino sedežev, medtem ko za Stranko Alenke Bratušek vnovično sedenje v poslanskih klopeh ni povsem zagotovljeno.

No, Alenčica upa, da ji bo uspelo prepričati del volivcev razpadajoče stranke DeSUS in tako zlesti v parlament, medtem ko naj bi se upokojenci poslovili od državnega zbora.

Seveda pa se to lahko zgodi tudi kakšni kulovski stranki, kajti anticepilci in podobni antijanšistični protestniki si silno prizadevajo za vstop v parlament. Tako naj bi kulovcem delala konkurenco kakšna stranka, ki bi jo vodil Jaša Jenull, še bolj pa Resni.ca, ki s svojim voditeljem Zoranom Stevanovićem tedensko zbere nekaj tisoč proticepilskih protestnikov, ki hkrati zahtevajo odstop Janševe vlade.

Če zraven teh novih obrazov, ki jih očitno malikuje tudi upokojeni Kučan, štejemo še tovariša Veselinovića, ki naj bi sicer usmerjal Odlazkov medijski imperij, in pa tovariša Vesela, ki bi menda rad postal šef nove vlade, je že na levici, ki ima le en skupni program, ta pa je anti Janša, velika gneča. Ampak tu so še druge stranke − SLS, pa Nova dežela, Dobra država pa Počivalškov in Kovščev Glas, da Jelinčičeve SNS niti ne omenjam. In vse te stranke trdijo, da bodo prišle v parlament. Ne ostane nam torej drugega, kot da parlament razširimo! A bolj napredno bi bilo, če levaki sprejmejo zakon, da v parlament ne morejo biti izvoljene stranke, ki nimajo pritjanševske usmeritve, niti tiste ne, ki so z Janšo sodelovale.

Pa vseeno bi bila v parlamentu gneča, pa čeprav levosučna. A volivci bi bili v tem primeru še bolj zmedeni, koga voliti. Morda Jenulla, ki ima močnega sodnega očeta, ali pa tovariša Vesela, ki mu sploh ne bi bilo treba dati plače, ker zna bolje zaslužiti postrani. Tudi Stevanovićeva Resni.ca je preveč podobna Miloševićevemu napovedovanju protestov zoper slovensko osamosvojitev, ki so mu tudi rekli Resnica. Tako nam ostanejo le kulovci, ki so pravilno porazdeljeni med moške in ženske (2:2). A ko bi jaz med njimi izbiral predsednika vlade, bi še vedno imel težave. Ker so vsi privrženci LGBT,, bi se težko odločil med njimi. No, ker še vedno verjamem v spole po starinskem načelu, bi, če bi bil levičar, težko izbiral med Tanjo in Alenčico, kajti Tanja je bolj neokomunistka, Alenčica pa lepše poje »evviva communismo«. Zato je bolje biti antikomunist kot antijanšist!

Bogo Sajovic