foto: Polona Avanzo

V minuli glosi sem prikazal gnečo nas kulovski levici, ampak še večja gneča je na osovraženi desnici. Tu se sicer ne rojevajo novi obrazi, saj je vsem jasno, da Janševega obraza ni mogoče zamenjati, pač pa se rojeva na kupe novih strank, ki jih vodijo v glavnem že znani obrazi.

To so stranke SMC in GAS, kjer sta se v enotno stranko Konkretno združila Zdravko Počivalšek in Alojz Kovšca, potem je tu še Podobnikova Slovenska ljudska stranka, pa Kanglerjeva Nova ljudska stranka, Čuševi Zeleni Slovenije, Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, pa Dobra država … Sem naj bi spadala tudi Toninova Nova Slovenija.

Pravzaprav naj bi to združevanje, ki je podobno ideji Združimo Slovenijo, predlagali v tako imenovani  Katedrali svobode, Zboru za republiko in Act Tanka, kjer so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek in Žiga Turk v soglasju z Ivanom Štuhecem in nekdanjim neuspešnim kandidatom za bolj levega premierja Markom Voljčem sprejeli programska načela Zavezništva za slovensko politično sredino.

Tu torej ne gre za desnico, ampak za sredino, vendar ima slovenska levica vse, ki niso proti Janši, za zoprno desnico. In vsi, ki smo živeli v samoupravnem socializmu, se moramo z našimi levaki strinjati. Zato bi bilo ustrezno, da bi prepovedli vse stranke, ki jih naši levičarji ne bi priznali.

A žal ni tako in niti ustavno sodišče ne zna prepovedati teh desničarskih strank. Tako našim levakom ne ostane drugega, kot da tudi oni ustanavljajo nove levičarsko umerjene stranke.

To že počno neki novi levičarski Zeleni, ki bodo ob svoji zeleni imeli še rdečo barvo. Upajmo le, da se ti dve barvi ne bosta prekrivali, kajti potem bi bili rjavi. To pa bi bilo podobno Hitlerjevim rjavosrajčnikom. Ti sicer do rjave barve niso prišli s prekrivanjem barv, ampak zato, ker je Hitlejev kamerad Roehm, ki ga je Adolf pozneje dal ubiti, bil pred tem zaposlen v Paragvaju in je od tam uvozil poceni rjavo blago za rjavosrajčnike.

Sicer pa ima naša delovna levica še dovolj časa, da ustanovi kup levičarskih strank, ki bi lahko pobrale volivce z desne, predvsem janševce. Ampak lahko se zgodi, da bodo te nove levičarske stranke pobirale glasove volivcev, ki so doslej volili predvsem leve stranke, torej kulovce. In najbrž si zaradi tega tako želijo predčasnih volitev.

A tudi Janša se mora bati za svoje volivce, ki bodo morda raje volili  nove sredinske stranke. In tako do volitev sploh ne bomo vedeli, kdo bo v prihodnje vodil milo nam Slovenijo.

Bogo Sajovic