foto: STA

No, pa imamo svobodo, kakršno smo si izvolili. Ta je vsaj v zametku  podobna tisti svobodi, ki smo jo imeli od leta 1945 do 1991.

Naši novi poslanci so na predlog svobodnega poslanca počastili 25. maj kot dan mladosti. Ta dan si je svobodno izmislil pri naših svobodnjakih še vedno čaščeni tolovariš Tito. No, 25. maj naj bi bil poslej njegov rojstni dan in zato so na ta dan bezljale mladinske štafete iz vse Jugoslavije v Beograd, kjer se je za štafetne čestitke zahvalil sam Titek.

A če je bil Tito Josip Broz, bi moral rojstni dan praznovati 7. maja, kajti takrat naj bi se bil leta 1892 v Kumrovcu rodil. Ampak o njegovi identiteti je kup vprašanj. Po nekaterih informacijah naj bi bil Josip Broz padel na ukrajinski fronti med prvo svetovno vojno, ko je bil vpoklican v avstrijsko vojsko. Ta podatek zagotovo še hranijo v dunajskih arhivih, če jih niso tako temeljito »očistili«, kot smo to naredili pri nas. Torej bi lahko naši zgodovinarji to informacijo razglasili kot resnično ali lažno. Le na Dunaj je treba iti. Sicer pa naj bi bil Josip Broz ob dva prsta na roki, Tito pa je imel skrbno negovane roke, saj je tudi dobro igral klavir. A najbolj sporno je njegovo neznanje materinščine. Brozova mati je bila Slovenka in je s svojim dečkom zagotovo govorila slovensko. On pa ni znal slovensko, čeprav se otroci maternega jezika naučijo brez šol. No, to je Tito v nekem  televizijskem nastopu pojasnil takole: »Ko sem prišel k svojemu dedku, mi je ukazal, naj nekaj naredim, jaz pa ga nisem razumel, zato me je ozmerjal z Marš, ti pankrt!« Če bi Tito vedel, da pankrt po slovensko pomeni nezakonski,  tega zagotovo ne bi javno povedal, saj bi s to dedkovo izjavo potrdil, da ni Josip Broz.

A naš Tito je vsaj ob svojem prvem govoru leta 1944 v osvobojenem Beogradu s svojo srbohrvaščino med poslušalci sprožil vprašanje, »ko je ovaj Rus« (Kdo je ta Rus?). Če k temu prištejemo še izjave njegovih tujih sogovorcev, da je poleg ruščine odlično govoril tudi nemško in menda poljsko, bi Titov rojstni kraj lahko umestili med Poljsko in Rusijo, v današnjo Ukrajino torej. In če bi živel še danes, bi se zagotovo moral odločiti, ali bi v agresiji Putina na Ukrajino podprl  ukrajinskega predsednika Zelenskega ali porajajoče se Putinovo sovjetsko carstvo. No, jaz sem prepričan, da bi se odločil za Putina, saj sta tako Tito kot Putin imela sovjetsko KGB-jevsko mladeniško izobrazbo, ki ima moč še danes. Zlasti pri nas. Zato naši novi vladi čestitam za dan mladosti!

Bogo Sajovic