foto: STA

Glavni Slovenec Milan Kučan je spisal očarljivo pismo, v katerem vlade držav EU, Nato in Rusko federacijo poziva, naj sedejo za pogajalsko mizo in takoj ustavijo vojno, ker to moč imajo. Gre za vojno v Ukrajini, ki je že eno leto žrtev ruske agresije. ki je ni mogoče upravičiti.

No, po mojem mnenju bi morala za pogajalsko mizo sesti tudi Ukrajina, ki bi od agresorja namesto pogajanj zahtevala takojšnjo kapitulacijo in tudi povračilo škode, ki so jo Putinovi agresorji povzročili, ter kazensko odgovornost za sto tisoče mrtvih. Zato to dobronamerno pismo vsaj na ukrajinski strani ne bo spoštovano.

Toda  po mojem mnenju ima omenjeno pismo bolj kot zunanjepolitični notranjepolitični pomen. Pismo je namreč podpisalo kar 90 znanih slovenskih imen, prva podpisana sta Milan Kučan in Danilo Türk, nekdanja predsednika slovenske republike. Čudim pa se, da ob njiju ni podpisov nedavnega predsednika republike Boruta Pahorja in sedanje prve predsednice republike Nataše Pirc Musar. Sicer pa Slovenke niso pozabljene, kajti tretja podpisnica je Spomenka Hribar in še enajst drugih pomembnih Slovenk.

Je pa zanimivo, da med podpisniki ni predsednika vlade Roberta Goloba (po neuradnih informacijah se naš Golob z vsebino pisma ne strinja). Prav tako ni podpisa predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, pa tudi nobenega podpisa iz vrst svobodnjaške koalicije, čeprav so Socialni demokrati in Levica kar blizu tovarišu Kučanu. Pa bi vsaj  boksarki poslanec Dejan Zavec lahko dal svoj podpis, saj so ga dali tudi naši znani športniki Miroslav Cerar, Ivo Daneu, Bojan Križaj in Jure Zdovc. Morda Zavca niti niso vprašali za podpis, ker ga je v parlamentu preboksala Urška Klakočar Zupančič. Med podpisniki je nekaj znanih politikov, recimo oba največja župana Zoran Janković iz Ljubljane in Saša Arsenovič iz Maribora, seveda pa ni Janeza Janše, kar pa je jasno, saj je Janša takoj po ruski agresiji med prvimi obiskal Zelenskega in mu obljubil pomoč, namesto da bi obiskal Putina in njemu ponudil pomoč.

Sicer pa najbolj bode v oči število podpisnikov. Teh je devetdeset, prav toliko torej, kot je poslancev v našem parlamentu, Ali to pomeni, da Golobu tako strmo pada ugled med volivci, da potrebujemo nov  obraz, pa ne samo za predsednika vlade, ampak tudi nove prave obraze za poslance. Potem bomo imeli pravo demo(n)kracijo!

Bogo Sajovic