foto: Pixabay

Naša nadvse svobodnjaška vlada bo znova uvedla obvezno izdajanje računov kupcem v trgovinah. Zakaj obvezno, ko pa v večini trgovin že zdaj trgovci izdajajo kupcem tiskane račune? Zato, da bo kupca, ki v trgovini ne bo imel računa pri sebi, lahko nekakšen (najbrž vladni) inšpektor ustrezno kaznoval.

No, tiskane račune poznamo že nekaj let. A takrat, ko so jih uvedli, je bilo bolj videti, da si je neka vladajoča skupina predvsem želela zaslužiti z nabavo tiskalnih aparatov za te račune in ne zaradi računov samih. No, zdaj bo s kaznovanjem tistega, ki računa pri blagajni ne bo vzel ali ki ga bo zavrgel še pred izstopom iz trgovine, zaslužila svobodnjaška vlada.

Čudim pa se, da si je vlada za ta svoj zaslužek izbrala tako kratek čas, kolikor ga potrebujemo, da zapustimo trgovino ali recimo gostinski lokal. Zato bi razumen državljan pričakoval, da bi ga tak vladni inšpektor lahko kaznoval vse od nakupa do doma, če pri sebi ne bi imel računa o nakupu. Tako bi si vlada lahko pridobila mnogo večji zaslužek od ne povsem osvobojenih potrošnikov.

No, tovrstni inšpektorji bi torej lahko od vsakogar kjerkoli zahtevali račun, če bi imel v rokah vrečko s kakršno koli kupljeno stvarjo. Avtorji omenjenega računskega ukrepa uradno trdijo, da bodo tako zajezili sivo ekonomijo. Ampak tako imenovana siva ekonomija se ne pojavlja samo v trgovinah ali gostilnah, ampak tudi v obrtnih dejavnostih. Vzemimo le frizerstvo. Greš k frizerju, da te ostriže ali obrije, ali če si ženska, da ti naredi prelepo frizuro. In pri frizerju bo moral po tej svobodnjaški uredbi biti tudi inšpektor, ki bo od počesanca ali počesanke zahteval račun, še preden ta zapusti frizerijo. To bi bil hud napor za inšpektorja.

Zato bi bilo pametneje, da bi inšpektorji kar na cestah ustavljali lepo počesane moške in ženske in jih vprašali, ali imajo račun za svojo frizuro. In če bi se izgovarjali, da  jih je počesal starš ena ali starš dva, bi jih spremili domov, kjer bi lahko oglobili še starše oziroma sorodnike, ker jim niso izdali računov. Tako bi svobodnjaška vlada prišla do dodatnih davkov, ki jih mora plačati vsak, ki je tako ali drugače plačan za svoje obrtno delo. Edini, ki bi bili oproščeni dajati račune za svojo frizuro, bi bili Golob in njemu podobni skuštranci. Pa tudi Janša, ki je plešast, ampak svobodnjaki se bodo tudi za plešaste janšiste izmislili kakšen zakon po svobodnjaško hitrem postopku.

Bogo Sajovic