(Foto: Pixabay; Montaža: Demokracija)

Novi slovenski mandatar svobodnjaški Robert Golob napoveduje nov svobodnjaški ukrep za državni zbor. Pravzaprav ne za ves državni zbor, pač pa za svojo stranko Gibanje Svoboda.

Ustanovil naj bi pet ali celo osem nadzornikov nad svojimi poslanci. Po svoje je to čisto logično, saj je gibanje oziroma stranko Svoboda ustanovil kakšna dva ali tri mesece pred volitvami in glej ga, vraga, dobil je kar 41 poslancev, ki jih tako rekoč komajda pozna ali pa jih sploh ne pozna. In ti od ljudstva izvoljeni poslanci naj bi poslej glasovali tako svobodno, kot hoče svobodnjaški Golob. Toda novega premierja zagotovo ni strah, kako bodo glasovali, saj ima absolutno podporo tako v Socialnih demokratih kot tudi v Levici. In ker ima skorajda dvotretjinsko večino, res ne potrebuje nadzornikov za svojo državno-zborsko mašinerijo.

Zakaj torej svobodnjaški Robert potrebuje nadzornike v svoji stranki? Najbrž zato, ker svojih parlamentarnih podpornikov ne pozna dobro. In ne ve dobro, ali jim je več za svobodo ali za denar, torej za dobro plačano poslansko mesto. Golob se kot dober menedžer najbrž še spomni, kako je pred dvema letoma razpadla Šarčeva vlada, ker sta kar dve stranki, DeSUS in Stranka modernega centra, zbežali od Šarca, pa ne iz kakšnih načelnih ali celo ideoloških razlogov, pač pa samo zato, da ne bi prišlo do predčasnih volitev, pri katerih bi precej tedanjih poslancev bilo ob dobro plačano poslansko službo. In kaj takega bi se lahko zgodilo tudi med poslanskimi svobodnjaki, kajti v njihovih vrstah je že čutiti nekaj trenj. Še huje pa bo, ko se napoveduje gospodarska in finančna kriza pa še nov val kitajskega virusa.

Sicer bo za vse kriva zdaj že nekdanja Janševa vlada, a vendar je treba Golobove poslance ostro nadzirati, da ne bi kot kakšni svobodnjaški möderndorferji preskočili v Janševo ali Toninovo stranko in si tako zagotovili poslansko plačo, če bi prišlo do kakšnih predčasnih volitev. Kajti Golob kljub temu, da ne pozna dobro svojih strankarskih izvoljencev, zagotovo ve, da mu niso podobni, ker bolj ljubijo denar, ki ga on, kot pravi, razen plače v Gen I, nikdar ni posebej ljubil. In tako bodo Golobovi nadzorniki skrbeli za monolitno Svobodo.

No, mene pa zanima, ali bodo dodatno plačani iz proračuna. In ali bodo tisti svobodnjaki, ki ne bodo ubogali Goloba, izključeni iz poslanskih vrst in zamenjani s kakšnimi šarci ali bratuškovimi. In ali bo poslej državni zbor tudi uradno pod kontrolo nadzornikov. In mislim, da bomo potem doživali res pravo svobodo, kot je bila tista iz leta 1945, ko so se nadzorniki imenovali Udba.

Bogo Sajovic