foto: Wikipedia

Vse bolj se govori, da se bo začela tretja svetovna vojna. Ampak to naj bi bila vojna na tleh Evrope, kajti od konca druge svetovne vojne vojne neprekinjeno trajajo v Afriki, v islamskem svetu pa še kje drugje. Že res, da to niso vselej vojne med državami, ker gre ponavadi za spopade, v katerih uporniki (ki so nacionalno ali ideološko usmerjeni) hočejo zrušiti oblast v lastni državi. To torej niso vojne, kot jih poznamo, čeprav terjajo tako ogromne človeške žrtve, kot da bi bile prave vojne.

Ampak tretja svetovna vojna naj bi se začela v Evropi, kjer sta se začeli obe svetovni vojni. In v začetek obeh svetovnih vojn so bili vmešani Slovani. Prva svetovna vojna se je začela z atentatom na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda leta 1914, ko ga je v Sarajevu ustrelil Gavrilo Princip, druga svetovna vojna pa se je začela na Poljskem, ko je nacistična Nemčija hotela povezati svojo dislocirano pokrajino Vzhodno Prusijo z Nemčijo. Ampak Poljaki so bili proti, ker bi s tem izgubili stik z mojem prek Gdanska in Gdynje.

No, morebitna tretja svetovna vojna naj bi izbruhnila na slovanskem ozemlju, ko naj bi Rusija napadla Ukrajino, ki ji je sicer že odtujila Krim in dve obmejni pokrajini. Menda ima Rusija tam že 100.000 vojakov. Ukrajina, ki je po razpadu Sovjetske zveze postala neodvisna država, pa se hoče takšnemu napadu, ki ga Putin odločno zanika, izogniti, s tem da bi vstopila v NATO.

NATO bi Ukrajino sprejel v svojo obrambno zvezo, ampak Putin temu odločno nasprotuje, ker je bil že ob razpadu sovjetskega imperija sklenjen sporazum z Natom, da se Nato ne bo širil na vzhod, In zaradi tega Putin najbrž kopiči svoje divizije na ukrajinski meji. Zato bi bila tretja svetovna vojna, če bi Ukrajina postala Natova država.

Videti je, da rešitve tega problema ni. Ampak jaz sem našel rešitev. Če bi Nato v svoje zavezništvo povabil tudi Rusijo, bi lahko bila tudi Ukrajina Natova članica. Morda Putin ne bi hotel vstopiti v Nato, ampak Putin bi se lahko zgledoval o svojem velikem vzorniku Stalinu, ki je sklenil pakt celo s Hitlerjem. Morda se zdi, da bi bila Rusija za Nato premočna članica, ampak z Rusijo bi Nato postal najmočnejša vojaška zveza na svetu. To pa zagotovo ne bi bilo všeč Kitajski, ki bi postala drugorazredna svetovna sila. Tudi svetovni borci za enakopravnost ras bi tako močan belski Nato lahko označili za sovražnost do rumene rase.

Bogo Sajovic