foto: STA

Sedaj pa res ne vem več, kakšen odnos naj zavzamem do novodobnih oznanjevalcev tako imenovane teorije spola. Kot star konservativni udbovec sem namreč vedno govoril v takšnem slogu kot moj slavni prijatelj Ivan Serpentinšek: dec je dec, baba je baba.

No ja, nisem pa hotel bab primerjati s šporgetom, ki sicer mora biti, ampak ne za to, da bi ga povsod vlačil s seboj. No, potem pa zadnja leta berem, da ne obstajata več samo dva spola, ampak (za zdaj) več kot sedemdeset. Smrkenduš, to je pa že šokantna številka! Menda si lahko kar sam izmisliš, kakšnega spola si – odvisno od tega, kako se v tistem trenutku počutiš. Torej ti ni treba postati transseksualec in iti na operacijo, ker je važno samo, kaj je v tvoji glavi. Nič čudnega, da smo že pred leti imeli na Evrosongu neke vrste grofico z brado (in z onéjem). Ime pa zelo nenavadno: Končita Vurst, če uporabim znano srbsko pravilo piši, kot govoriš. Priimek naj bi pomenil po naše »klobaso«, verjetno ne kranjske, ime pa … hm. Zveni špansko, a o pomenu raje ne bi ugibal. Nisem dovolj pameten in nikoli se nisem učil španščine.

Ampak še sreča, da smo imeli v naši slavni zgodovini nekaj pravih dedcev, ki so znali kljubovati sodobni relativistični zmešnjavi. Boris Pahor denimo, čeprav ga pred kakimi štiridesetimi leti nisem maral, ker sem bil pač pravoveren varuh državne varnosti. No, pa recimo, da je bil Ivan Kramberger tudi en tak primerek. Sicer je za moje tedanje pojme gobezdal kot kakšna zgovorna baba in kazal tisto nesrečno opico (ne vem, je Vitomir Gros tudi njej prinesel banane), ampak je po moško prenesel celo svojo smrt. Vztrajal je do zadnjega diha. In me niti po naključju ne bo nihče prepričal, da ga je iz bližnje hiše počil krepko pijan lovec, ki se mu je posrečilo likvidirati dobrotnika iz Negove, iz zapora pa se je vrnil v lepo dograjeno hišo. In je leta 1992 priznal svoj domnevni greh, nato pa priznanje umaknil. Tisti, ki je v resnici streljal, pa se za zdaj še ni javil, tako kot se spodobi za pravega dedca. Ne vem zakaj, ampak imam vtis, da se je prav ob 30. obletnici Ivanove nesrečne smrti začel pojavljati v javnosti, ampak čisto v neki drugi zgodbi. Če je res on. Sedaj imam vtis, da sem že sam kot kakšna stara zmedena baba, ki je nekje nekaj slišala in sedaj nekoliko popačeno govorico širi naprej. A če bi bil še danes aktiven agent državne varnosti, bi skoraj zagotovo povabil na pivo vsaj Aleksandra Čeferina in ga čisto prijateljsko vprašal o tem in tem. In če je pravi dedec, bi po pravici povedal.

Vidite, tako je pač dandanes. Imamo opravka z mevžastimi dedci in možačastimi babami, ki jih psihoanalitik Roman Vodeb strokovno imenuje »falične ženske« in celo »moškinje«. No, čeprav v Svetem pismu čisto na začetku najdemo izraz »možinja«, ker je pač vzeta iz moža – saj veste, ob stvarjenju Eve, ki ji je Adam nato dal figov list, ona pa mu je takoj preštela rebra. Tu ne bom izpeljeval nobenih zarot, da se poslanka Eva Irgl pač imenuje Eva. Sam sem namreč bolj pozoren na blondinko Urško – nekdanjo sodnico, ki je sedaj predsednica hrama demokracije in redna uporabnica (sm)rdečih čevljev, ki so po simbolni plati nekakšno nadomestilo za peterokrako. Je tudi avtorica romana »Gretin greh«, v katerem je veliko opisov najbolj intimnih posteljnih opravkov, zaradi česar hitro postane jasno, da tu ne gre za slavno mlado ekologinjo Greto Thumberg, ampak za neko njeno soimenjakinjo. Urškin roman torej imamo, zdravstvenega kartona pa ne, ker ga skriva kot kača noge, da ne bi kaj po nesreči pricurljalo v javnost kot takrat, ko so menda Katarino K. komaj rešili na UKC in je ta nevsakdanji prizor videlo tudi nekaj nepoklicanih ljudi, ki niso prisegli molčečnosti.

Za Urško tako lahko rečem, da ima res jajca. Pa ne mislim s tem velikonočnih. In vem, da se bo Braco, pardon, Taubi strinjal z menoj. Nekoliko manj jajc ima (pozor, ni čistilka, ampak ministrica) FaTa, ki na svojo priložnost še čaka, saj bo morda še ta mesec za pogajalsko mizo spravila celo samega Vladimirja Putina. Če ji to uspe, ji Nobelova nagrada za mir ne uide. Za zdaj pa je to samo vročinska utvara – fatamorgana …

Špricerjev Pepi