foto: arhiv Mravljišča

Od našega agenta v KUL smo pridobili programsko shemo TV Slovenija, če jim po porazu na volitvah 2022 uspe z ulično revolucijo zasesti vladavino.

Po izročilih partijske tradicije na RTV bo predsednik programskega sveta Milan Kučan. V skladu z zmago bodo stranke KUL v programski svet imenovale svoje svetnike. Na prvi izredni postrevolucionarni seji bo programski svet za generalnega direktorja imenoval Marka Bandellija, ki je ekonomično verbalno sporen, kar zadostuje. Svoj program bo predstavil pod naslovom: Jaz, Marko. Milan Kučan bo nato za odgovornega urednika informativnih programov celotne RTV imenoval Franca Trčka, kar bo v skladu s še eno tradicijo RTV, imenovano »bermudski trikotnik« oz.  transverzala od bifeja do bifeja. To je pomembna referenca za ta položaj, da bodo novinarke in novinarji lahko v miru ustvarjali resničnost. Omenimo naj še imenovanje urednice za kulturo na RTV, kar bo postala Violeta Tomić, ki se je na programskem svetu predstavila z monodramo »Kurba«. V skladu s tradicijo bo Kučan za predsednika nadzornega sveta imenoval Janija Möderndorferja, ki se na vse spozna.

Na posebno željo Milana Kučana se v hišo vračata Slavko Bobovnik in Lado Ambrožič – Novljan. Bobovnik bo vodil honorarno politično gospodarsko tedensko oddajo »Biciklisti«, saj se je v tej zvrsti odlično odrezal pri reportaži o nekdanjem direktorju Merkurja Binetu Kordežu, zdaj na začasnem delu na Dobu. Lado Ambrožič – Novljan pa bo prevzel nočni termin Pričevalcev s prenovljenim naslovom »Zmagovalci« v elitnem programskem času vsako nedeljo ob osmi uri zvečer. Ne gre pozabiti angažmaja dvakratnega nekdanjega direktorja televizije Janeza Lombergarja, ki bo na lastno željo in preference prevzel izobraževanje mladoletnih kandidatk za novinarke, kar je nekoč že počenjal v izobraževalnem centru ob Ljubljanici, pa so ga potem zaradi nerazumevanja nagnali. Njegova Ksenija Horvat bo zavzela položaj varuhinje pravic novinarjev in vodstva kot doslej.

Ana Tavčar Pirkovič bo poleg razvedrilne tekmovalne oddaje »Ljubezni in ločitve« prevzela tudi vlogo glavne sindikalistke za področje dobrega počutja novinark in novinarjev – v kleti savne, masažni saloni etc. Gregor Drnovšek, ki se je v predrevolucionarnem obdobju močno upiral spremembam programa Valentina Areha,  bo za zasluge dobil mesečni intervju »Rad vas imam«, v katerem bo gostil političarke in politike, ki jih bo imenoval programski svet. Tanja Gobec bo zaradi trpljenja, ki ga je doživela, ko so ji vzeli nedeljsko oddajo Politično (spet je morala jemati močne analgetike), dobila sproščeno sobotno oddajo »Kaj mi pa morejo«, kjer bo predstavljala elito politične oblasti.

Igor E. Bergant bo vodja varnostne službe pri vratih infoprograma, Erika Žnidaršič pa bo še naprej vodila Tarčo, ki bo na sporedu trikrat tedensko. Tanja Starič bo na dveletnem plačanem izobraževalnem dopustu urejanja samopodobe, potem pa se vrača v jutranjo oddajo za upokojence. Tam ji bo družbo delala urednica in redaktorica Miša Molk, ki bo znotraj jutranjega penzionističnega pasu imela izobraževalno oddajo »Večno mladi«, pri čemer bo enkrat mesečno sodelovala v neposrednem prenosu s klinike za lepšo rit in prsi. Špela Kožar bo poleg sodelovanja v kulturi imela še tedensko tekmovalno oddajo »Iščemo fašiste«. Mojca Pašek Šetinc bo prevzela vodenje dokumentarnega programa, v katerega bo uvrstila pripoved o Tanji Fajon, pri čemer pa ima po vesteh od blizu težave s scenarijem, saj želi, da dokumentarec ne bi bil tako dolgočasen kot oni o Milanu Kučanu. Manica Ambrožič dobi dobro plačano mesto odgovorne urednice brez resorja, da si malo odpočije, Evgenija Carl pa tedensko oddajo »Vrtičkarji«.

Kaj pa stari predrevolucionarni kadri? Valentin Areh odhaja za drugega pomočnika mizarskih delavnic v tretjo klet RTV, Jadranka Rebernik lahko izbira med vodjo čistilnega servisa ali pa disciplinsko komisijo, Jože Možina pa bo iz taktičnih razlogov obdržal svoje Pričevalce, ki pa se zaradi pomanjkanja sredstev uvrstijo v PPN leta 2036.

Vinko Vasle