foto: Pixnio

Letošnje predbožične praznične dni je zaznamoval svetovni nogometni spektakel, ki je tokrat potekal v Katarju skoraj dvajset dni v decembru. A se tudi po končnem svetovnem prvenstvu ni nehal, kajti zmagovalci Argentinci še kar naprej slavijo svojo nogometno reprezentanco z najboljšim nogometašem vseh časov Lionelom Messijem.

Medtem ko milijoni Argentincev vsak dan v množičnih shodih po vsej državi slavijo svoj nogometni uspeh, pa v finalu poraženi Francozi jokajo in opozarjajo na nekakšne sodniške napake. Kajti odločilna tekma za prvo mesto je bila res enkratno razburljiva. Najprej so v prvem polčasu Argentinci Francozom dali dva gola. Francozi pa so tik pred koncem drugega polčasa v eni minuti dali tudi dva gola (prvega iz enajstmetrovke, drugega pa kako minuto pozneje iz igre).

Po rezultatu 2:2 v rednem delu tekme je sledil podaljšek, dvakrat po 15 minut, ko je z golom Messija, ko je francoski branilec Kounde žogo sicer preusmeril iz gola, ampak šele ko je ta že prečkala črto, Argentina spet povedla, a je potem Francija izenačila. In sledile so enajstmetrovke, vsaka reprezentanca jih je streljala po pet. Zdelo se je, da bo Francija natančnejša, a je bilo nasprotno. En francoski strel je argentinski vratar Martinez ubranil, en francoski strelec Tchouameni pa je argentinska vrata zgrešil. In tako je Argentina s štiri proti dva v streljanju enajstmetrovk zmagala.

Dan prej pa je Hrvaška v boju za tretje mesto premagala Maroko, ki je sicer veljal za čudež arabskega nogometa. Tako imamo Slovenci tudi priložnost za to nogometno slavje, saj so Hrvati naši sosedje, tam živi kar nekaj Slovencev, imajo tam kakšno počitniško hišico ali pa vsako poletje tam preživljajo dopust.

Še bolj pa smo lahko ponosni na Argentino, kjer živi nekaj deset tisoč Slovencev, večinoma potomcev domobrancev, ki jim je uspelo pobegniti morilskim komunistom. In ti so zagotovo bolj Slovenci, kot je množica naših državljanov, ki se na vsakih volitvah odločajo za tisto Jugoslavijo, ki je pobila ali izgnala prave Slovence.

A čeprav Slovencev v argentinskem nogometu ni veliko znanih, razen Andreja Vombergarja, ki je igral pri ljubljanski Olimpiji, sem prepričan, da tudi oni slavijo argentinsko zmago na tokratnem svetovnem prvenstvu v Katarju. Morda pa se bo med prihodnjimi argentinskimi nogometaši proslavil še kak Slovenec in potem bo argentinski nogometni uspeh še bolj slovenski.

Bogo Sajovic