(Foto: Pixabay; Montaža: Demokracija)

Priljubljenost svobodnjaški vladi pod vodstvom Roberta Goloba kar naprej pada. Pravzaprav nič čudnega, ko pa je Golob ob nastopu svojega mandata pred enim letom zagotavljal cel kup reform, ki jih bo izpeljal, zdaj pa jih uradno opušča, čeprav je v podporo napovedanih reform ustanovil kar tri nova ministrstva, pa še kup vladnih institucij (recimo za zatrtje sovražnega govora).

Slovenci pa mu po mojem mnenju najbolj zamerijo, ker hoče uvesti kup novih davkov, od davka na premoženje, nepremičnine itd., tako da ljudje sploh ne vedo več, za kaj vse bodo obdavčeni  in kako globoko jim bo Golobček segel v žep. Sicer pa jaz javnomnenjskim raziskavam ne verjamem kaj dosti, kajti pri nekaj sto vprašanih anketirancih se zlahka spremeni nekaj deset odgovorov. To sem doživel sam, ko me je nekoč po telefonu neka anketarka vprašala, koga bi volil, in ko sem ji dejal da Janšo, je rekla: »Potem pa nič!« in prekinila anketiranje.

Zato jaz poslej bolj kot različnim medianam verjamem Bojanu Požarju. In prav Požar je te dni objavil, da namerava sedem ali devet poslancev iz svobodnjaške parlamentarne večine prestopiti v drugo parlamentarno stranko. Torej bi svobodnjaki namesto sedanjih 41 stolčkov v parlamentu imeli le še 34 oziroma 32 stolčkov. Seveda po tej Požarjevi napovedi ni znano, v katero stranko bi prestopili ali bi ustanovili svojo neodvisno skupino. Pa to zanje sploh ni važno, kajti gre le za to, da do konca mandata ostanejo na dobrih plačah. Kajti Golobu, kot vse kaže, ne ostane drugega, kot da odstopi in razpiše predčasne volitve.

Ampak to je že pred njim poskusil Marjan Šarec, pa mu je to preprečil Janez Janša, ki je v svojo ekipo povabil poslance SMC in DeSUS, ki s predčasnimi volitvami ne bi prišli več v parlament in bi tako izgubili dvoletne dobre plače. In ker ima Janša, če bo teh sedem ali devet svobodnjakov zapustilo Goloba, skoraj enako glasov kot svobodnjaki, če se mu pridružijo ubežni svobodnjaki, bo Golob še teže reševal svoje reforme. Torej bo moral odstopiti in upati na nove predčasne volitve.

Ampak strici in tete iz ozadja prav gotovo ne bodo naredili enake napake kot pri Šarčevem odstopu, zato zagotovo pospešeno iščejo nov obraz, ki bi zamenjal Goloba, da ne bi spet prišel na oblast zoprni Janša.

Bogo Sajovic